Подводните центрове за данни са уязвими на звук

Перспективните центрове за данни, разположени под водата, се оказват уязвими на акустични атаки, доказаха учени (снимка: Microsoft News)

Подводните центрове за данни все още не са заели значима ниша на пазара, но вече изглеждат уязвими на акустични атаки. Учени от Университета на Флорида и Японския университет по електрически комуникации са намерили начин да нанесат чувствителни удари на такива центрове за данни, дори без да прибягват до дълбочинни бомби или торпеда.

Подводните и по-специално дълбоководните центрове за данни използват околната вода за охлаждане и защита от външни влияния. Microsoft експериментира с такива обекти като част от инициативата Project Natick, компанията Subsea Cloud вече предлага търговски решения, а китайската Highlander възнамерява да направи подобни центрове масивни.

Оказва се обаче, че подводните центрове за данни могат да бъдат подложени на акустични удари от разстояние до 6 метра, засягайки твърдите дискове в RAID масиви, отбелязва The Register в публикация по темата. Учените са симулирали ситуации, включващи въздействие на атаки върху системи само с HDD и хибридни платформи, комбиниращи SSD и HDD. След като постигнат резонанс, атакуващите могат да нарушат работата на главите за четене и запис и дисковите плочи, причинявайки вибрации, чийто разрушителен ефект нараства с увеличаване на интензивността на звука.

За целите на експеримента сървър Supermicro CSE-823 с RAID5 масив от Seagate Exos 7E2 SATA дискове, допълнени от Inte D3-S4510 SSD, е поставен в метални контейнери в лаборатория и открити водни басейни, по-специално в езерото на кампуса на Университета на Флорида. Звукът е генериран с помощта на подводен високоговорител.

Оказа се, че пропускателната способност на RAID масива пада при излагане на звук на определени честоти, например 2, 3.7, 5.1–5.3 и 8.9 kHz. Смущения в работата на масива се наблюдават след 2,4 минути. При продължително акустично въздействие това води до увеличаване на закъсненията при достъп до базата данни с 92,7%. В екстремни случаи някои твърди дискове са се повредили напълно.

Атаките могат да се извършват с помощта на модули, разположени на лодки или подводни превозни средства. Освен това подводните центрове за данни могат да пострадат от случайни удари. Според учените, океанът е пълен със звуци, което е непредвидима заплаха.

Има няколко метода за неутрализиране на подобни заплахи, включително използване на звукопоглъщащи материали, които обаче влияят негативно на температурата на системата. В допълнение, такава защита може да бъде преодоляна просто чрез увеличаване на интензивността на звука.

Някои добри резултати обаче се получават чрез използване на машинно обучение за разпознаване на нетипично поведение на устройства и бързо прехвърляне на товари към други възли.

Коментар