ИТ седмицата: Настъпление на таблетите и интернет

Изтеклата седмица донесе много новини от индустрията за мобилни устройства. Повечето анализатори свързват раздвижването с шумния анонс на таблета iPad. По всичко личи, че се задава нов, перспективен пазар, на който ще търсят изява както традиционно силните играчи, така и малко известни досега компании.

Раздвижване при "джаджите"

Задава се тайвански конкурент на iPad. MSI планира да пусне своя модел през второто полугодие. Устройството с функции на ноутбук ще струва не повече от $500 долара.

Таблетът "ДжуДжу" (JooJoo) пък излиза в края на месеца. И този продукт ще има цена около 500 долара, като ще предложи много повечето желани от мобилните потребители възможности.

HP атакува с таблет компютър от висок клас, който може да бъде и ноутбук. С чувствителен на допир екран, HP TouchSmart tm2 осигурява забавни мултимедийни изживявания само с едно докосване.

Пазарът на таблети ще достигне 4 милиона броя тази година, като се очаква да нарасне до 5,7 милиона към 2013-та, прогнозира ABI Research.

В полето на "джаджите" се изявиха и производителите на мобилни телефони.  Sony Ericsson пусна "зелен" бизнес телефон. Моделът Aspen е ново попълнение в линията GreenHeart.

Масов еко телефон вече е достъпен у нас от LG. Моделът GD510 POP идва с опция за компактна слънчева батерия, панел от разграждащ се материал без PVC и опаковка от рециклирана целулоза.

Перспективи за LTE

Приложенията на Web 2.0 са една огромна възможност, която операторите биха могли да изпуснат, ако не възприемат новата мрежова технология LTE. Това би им коствало загуби на 1,2 трилиона долара в рамките на идните 5 години, предупреди Дитер Ангерер, изпълнителен директор на Nokia Siemens Networks България, която представи у нас новата технология, очертаваща се като хит в световен мащаб.

Броят на абонатите на WiMAX мрежи ще превишава петкратно този на ползващите LTE услуга към 2013 година, прогнозира In-Stat. Въпреки това обаче именно LTE се явява най-перспективната технология и с времето ще измести WiMAX, уточниха анализаторите.

Друга технология обаче беше остро критикувана от виден учен. Манията за вятърна енергия е обида за науката, заяви физикът Джон Дроз, който твърди, че вятърната енергия ще се провали в шест от седем теста за надежден комерсиален енергиен източник.

Пробив при паметите

Intel и Micron обявиха първата в света 25-нанометрова NAND технология, която осигурява по-ефективно в ценово отношение решение за увеличаване на капацитета за съхраняване на данни. Новите памети ще намерят приложение в широкоразпространени потребителски устройства като смарт телефони, лични музикални и медия плейъри, както и в SSD дисковете.

Нови и все по-големи заплахи за сигурността

Бумът в социалните медии освен ползи донесе и неподозирани възможности за престъпния контингент в интернет. Именно социалните мрежи са новото поле за изява на хакерите, стана ясно при представяне на годишния доклад по сигурността на Cisco. Критична е ролята на човека, а не на технологиите, при създаване на благоприятна почва за развиване на престъпността в интернет, обявиха от компанията.

Лабораторията „Касперски“ пък публикува своя отчет за развитието на компютърните заплахи и спама през 2009 година. Основните тенденции на изминалата година са усложняването на вирусните технологии на фона на относителна стабилизация на количеството нов зловреден код, глобалните епидемии и появата на нови схеми на кибер-мошеничества.

Интернет ще се бори за Нобелова награда

Популярен онлайн ресурс номинира Интернет за Нобелова награда за мир. В редакцията на wired.com са уверени, че глобалната мрежа оказва огромно влияние за разпространението на демокрацията по целия свят и затова трябва да бъде отличена с престижната награда.

Друг един феномен, социалната мрежа Facebook, отбеляза шестия си рожден ден с пускането на нов дизайн на заглавната страница. С настъпването на празника се разбра, че онлайн общността е достигнала нова връхна точка в развитието на членската си база. Потребителите на Facebook са вече 400 милиона души.

Южна Корея, Хонг Конг и Япония пък са най-добре „омрежените“ страни в света, с най-висок брой широколентови връзки към интернет. Данните са от скорошен доклад на мрежовия доставчик Akamai Technologies. За широколентова връзка се счита такава, която е с 2 Mbps или повече.

Криза и у нас, и у съседите

Българската стопанска камара потвърди опасенията си, че безработицата в страната може да достигне 20% към края на тази година. "Представените оценки не целят всяване на страх у обществеността, а са опит да се привлече вниманието на отговорните институции върху реално съществуващи проблеми и да се потърсят механизми и спешни мерки за тяхното преодоляване", посочиха от камарата.

БСК стартира също онлайн система за събиране на заявки от фирми за задължения към тях от страна на държавния и общинските бюджети, както и от фирми с преобладаващо държавно участие.

Кризата засегна силно и румънския пазар. Продажбите на персонални компютри в страната са спаднали рязко – с повече от 55% през 2009 година. Реализирани са 500 хиляди броя, в сравнение с 1,08 милиона през 2008, сочат предварителни данни на IDC.

В търсене на по-справедлив пазар, БАИТ предложи държавното дружество "Информационно обслужване" АД да бъде реорганизирано в мозъчен тръст със състав от 50-100 души-професионалисти, които могат да определят развитието на информационните системи в държавата, да оформят професионални задания и поръчки. Задачите, които досега ИО е извършвало или разпределяло по неясни принципи, да бъдат разбити и аутсорсвани на повече външни изпълнители, включително и на териториален принцип, предложи още БАИТ.

Междувременно Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви началото на новия конкурс за Директор на дирекция „Електронно управление”. Документи за кандидатстване ще се приемат до 12 февруари. Шефът на е-правителството ще има отговорността да ръководи, организира, координира и контролира политиката и стратегиите за изграждането и развитието на електронното управление.

Коментар