Изгрява нова суперсила в чип индустрията

Полупроводниковата индустрия в Малайзия се развива с колосални темпове
(снимка: CC0 Public Domain)

Малка държава в Югоизточна Азия се позиционира като неутрален център на полупроводниковата индустрия, с намерението да улесни технологичното сътрудничество между компании от цял ​​свят. Правителството на Малайзия иска да превърне страната в мощна международна платформа за разработване, производство и тестване на модерни интегрални схеми. 

По-конкретно, Малайзия възнамерява да инвестира 500 милиарда рингита (около $107 милиарда) в националната полупроводникова индустрия, съобщи The Register, позовавайки се на изявление на премиера на страната Ануар Ибрахим.

Говорейки на събитие в Куала Лумпур, правителственият глава обяви желанието на властите да превърнат страната в основен производител на усъвършенствани интегрални схеми и оборудване за полупроводници, както и доставчик на услуги за опаковане и тестване на чипове (OSAT).

План за „полупроводникова суперсила”

При изпълнението на своите планове малайзийските власти ще надграждат съществуващите си силни страни. Азиатската държава вече е сериозен играч на световния пазар на OSAT услуги.

Малайзийската инициатива е изключително амбициозна и бюджетът ѝ е огромен. Общият размер на средствата, които властите на малката държава, възнамеряват да инвестират в рамките на плана, надвишава бюджетите на програмите на САЩ и ЕС за подпомагане на производството на чипове, взети заедно. Програмата CHIPS Act, изпълнявана в САЩ, предвижда разпределяне на 52 милиарда долара, докато европейската програма за чипове е на стойност 47 милиарда долара.

Националната стратегия за полупроводници (NSS) предвижда създаване на 10 компании в Малайзия за разработване и производство на модерни чипове. Според плана, годишните приходи на всяка от тях ще варират от $210 милиона до $1 милиард.

Освен това стратегията включва появата на 100 “спомагателни” компании с приходи до $210 милиона, които по един или друг начин са свързани с полупроводниковата индустрия.

Стратегия на три етапа

Според премиера на страната, стратегията трябва да се реализира на три етапа. Първият от тях включва надграждане на съществуващите възможности на OSAT, като се използват наличните ресурси.

Планира се въвеждане на усъвършенствани технологии за опаковане и мащабиране на съществуващи производствени мощности и привличане на чуждестранни инвестиции. Очаква се това да помогне за увеличаване на производството на продукти, използващи „зрели” технологични процеси, и да подхрани стартиращи компании за разработване на чипове.

Началото на втория етап ще бележи прехода към разработване на „усъвършенствани” логически интегрални схеми и чипове памет, както и усвояване на технологични процеси за тяхното производство и тестване.

На последния етап, според плана, световни лидери в областта на електрониката, като Apple, Huawei и Lenovo, влизат в играта, заинтересовани от надежден партньор и готови да станат клиенти на местните компании.

Малайзийските власти, от своя страна, са готови да отделят 5,3 млрд. долара бюджетни средства за постигане на определени цели, включени в стратегията. В речта си обаче премиерът Ануар Ибрахим не уточни откъде властите ще вземат още 101,7 милиарда долара, кога точно тези средства ще се влеят в икономиката на страната и как ще бъдат разпределени.

Технологичен “неутралитет”

В дългата си реч Ануар Ибрахим посочи подкрепата на правителството, многоезичната работна сила и ползите от свободната търговия сред предимствата на правенето на бизнес в страната. Той също така нарече Малайзия „мост, който ще свързва страните, отворени за технологично сътрудничество”.

Според премиера, Малайзия е готова да „се предложи като неутрална платформа”, която ще осигури технологично сътрудничество на всички играчи, независимо от тяхното географско местоположение и политически стремежи.

Конфронтацията между САЩ и Китай е в полза на Малайзия. Премиерът не спомена пряко продължаващата поне от 2018 г. насам търговска война между двете свръхдържави, но именно тя е ключът към успеха на новата инициатива.

Високотехнологичната надпревара, организирана от Вашингтон и Пекин, вече носи значителни дивиденти на малайзийската икономика. В малката страна с население от 33 милиона души производството на полупроводници и друго оборудване расте с колосални темпове.

Освен това, като правило, чуждестранни компании изграждат свои заводи на нейна територия – най-често китайски и американски, по-специално Intel, Micron, Infineon, AMS Osram, Kemikon и Fengshi.

Значителна част от високотехнологичното производство е концентрирана в щата Пенанг, който се намира в северната част на страната. InvestPenang изчислява, че в момента в Пенанг работят 55 производствени компании, предимно за полупроводници.

Инвестициите в малайзийската икономика нарастват бързо поради популярността на страната сред технологичните компании по света, които желаят да „застраховат” бизнеса си срещу геополитически шокове. Така през 2023 г. тези предприятия са инвестирали общо около $12,8 милиарда в развитието на местния си бизнес и това са именно преки чуждестранни инвестиции, пише Financial Times. Това е повече от цялата им инвестиция за целия период от 2013 до 2022 г. включително.

Коментари по темата: „Изгрява нова суперсила в чип индустрията”

добавете коментар...

  1. Въпрос

    Малайзия – малка държава? Знаете ли изобщо колко население има там? А знаете ли, че голяма част от островите й са много слабо населени?

Коментар