Борис Михов спечели конкурса по програмиране CodeIT

Победителят Борис Михов получи наградата си от президента Румен Радев 
(снимка: Мусала Софт)

Борис Михов е победителят в 24-ти сезон на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт, част от Qinshift. На официална церемония с почетното присъствие на президента Румен Радев бяха отличени най-изявените таланти, достигнали финала на тазгодишното издание на състезанието.

„Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота”, каза в обръщението си към гостите Румен Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

Тази година в CodeIT знания премериха таланти от 34 населени места в 5 държави – България, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, 20 от тях се намират в България, което е доказателство за устойчивите традиции на страната в информатиката.

Любопитен факт е, че тази година за пръв път в историята на състезанието знание премериха баща и син от България. А от дълги години редом до учениците си се състезава учител от Сомбор, Сърбия – Душко Обрадович.

Академични и образователни партньори, спонсори, посланици и приятели на CodeIT присъстваха на церемонията по награждаване 
(снимка: Мусала Софт)

“Успешен живот е да отгледаш щастливо дете и да сътвориш добри дела, които да оставят своя позитивен отпечатък и след теб. CodeIT e едно такова дело. Благодаря на всички замесени през почти четвъртвековната история на общността CodeIT”, каза Елена Маринова, съосновател на Мусала Софт и член на Консултативния съвет на Qinshift.

Финално Класиране CodeIT 2023/2024:

 1. Борис Михов – София, България
 2. Христо Христов – София, България
 3. Благойче Павлески – Прилеп, Северна Македония
 4. Ясен Пенчев – Габрово, България
 5. Андрей Одри – Сомбор, Сърбия
 6. Серкан Рашид – Шумен, България
 7. Добромир Ангелов – Варна, България
 8. Кирил Минков –  Пловдив, България
 9. Виктор Лучич – Сомбор, Сърбия
 10. Явор Василев – Шумен, България
 11. Михаил Михалев – Габрово, България
 12. Душко Обрадович – Сомбор, Сърбия

Класиране младежи:

 1. Денислав Манев – Габрово, България
 2. Николай Христов – София, България
 3. Никола Манолов – Хасково, България
 4. Божан Иванов – Търговище, България
 5. Николай Вълчанов – Шумен, България

Олександър Кулков беше ИТ гуруто на сезон 2023/2024. С дългогодишния си опит като гросмайстор в CodeForces и главен организатор на състезателните лагер-школи в Осиек, Хърватия, той вдъхнови финалистите със специална лекция.

Коментари по темата: „Борис Михов спечели конкурса по програмиране CodeIT”

добавете коментар...

 1. Българин

  Искам програмист да стана, пачки да броя…

Коментар