Arm: ще завладеем половината Windows свят до пет години

Arm е амбицирана да завладее половината свят на Windows в близките 5 години, заяви на Computex главният изпълнителен директор Рене Хаас (снимка: Arm / X)

Завземане на 50% пазарен дял сред компютрите с Windows в рамките на пет години е цел на британския холдинг Arm, разкри главният изпълнителния директор на компанията Рене Хаас по време на изложението Computex в Тайпе, Тайван.

Оптимизмът на Хаас се подхранва от скорошното пускане на Arm-процесорите Snapdragon X Elite на Qualcomm. Те ще задвижат ново поколение AI компютри с Windows, които бяха рекламирани като следващото голямо нещо на РС пазара.

Достигането до 50% пазарен дял от Windows компютрите вероятно включва както пробив в лаптопите, върху които са фокусирани сегашните Arm-процесори, така и при настолните компютри, отбелязва The Register.

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон намекна, че Snapdragon X Elite ще има присъствие и в настолните компютри. На Computex той показа изображение на мини-компютър, а освен това Qualcomm предлага комплект за разработка Snapdragon X Elite във форм фактор мини-PC.

Но като се има предвид, че почти всички днешни потребители на Windows използват процесори x86, надхвърлянето на 50% пазарен дял от Arm за пет години вероятно е нереалистично, коментират анализаторите на индустрията.

„Постигането на 50 процента за пет години ще изисква някои доста големи промени на пазара”, каза анализаторът на Canalys Кирън Джесъп пред The ​​Register. „Днес около 8-10 процента от тримесечните доставки на компютри са базирани на Arm, които са почти изцяло Apple Silicon”.

„По-рано направихме прогноза, че 30 процента от пазара на персонални компютри ще бъде базиран на Arm до 2026 г. Мисля, че за да се прокара по-високо ниво в рамките на пет години, ще се изисква нещо подобно на това Intel да представи техен собствен Arm чип, което изглежда малко вероятно”, добави Джесъп.

Имайки предвид, че Хаас говори конкретно за компютри с Windows, а не за компютри като цяло, изглежда почти невъзможно Arm да постигне 50% до 2029 г. въз основа на прогнозата на Canalys. Дори базиран на Arm чип от Intel няма да промени играта скоро. Шефът на Intel Пат Гелсингер смята, че съперникът му Arm е „доста незначителен” за света на компютрите.

Изместването на Intel от PC пазара ще бъде трудна задача въпреки липсата на лидерство, което се вижда от трудната борба на AMD да излезе напред. От 2018 г. насам пазарният дял на AMD постепенно се увеличи от приблизително 14% до около 20% до края на 2023 г., според Mercury Research. И това се случи, въпреки че AMD има много конкурентни процесори в този период от време, особено от 2019 до 2021 г., която се появиха поколенията Zen 2 и Zen 3.

По-специално, да се конкурира с Intel и с AMD ще бъде особено предизвикателно за Arm, тъй като пазарът на персонални компютри е базиран на процесори x86 от дебюта през 1981 г. на оригиналния IBM PC, който използва Intel 8088.

„Преминаването към нова архитектура може да срещне известна съпротива от екосистемата и конкуренция от утвърдени x86 играчи като Intel и AMD”, коментира Джесъп.

„Като се има предвид, че ИТ отделите обикновено не са склонни към риск, трябва да има по-убедителни причини отвъд удължения живот на батерията, за да се насърчи огромна промяна към Arm”, отбелязва директорът по изследванията на Gartner Ранджит Атвал.

Въпреки това растежът на Arm в екосистемата на Windows няма да бъде бавен, според Canalys. Чиповете Snapdragon X Elite на Qualcomm ще станат основен фактор, както и слуховете за Arm процесор на Nvidia за персонални компютри, казва Джесъп.

Плюс това, Microsoft обвързва усилията си за AI компютри с Arm и поддържа екосистемата на Windows за Arm както с емулация, така и с портове за приложения, първоначално създадени да работят на x86 процесори.

Коментари по темата: „Arm: ще завладеем половината Windows свят до пет години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Пази, Боже !

  2. Blackthorn

    А защо пък непременно Windows комютри? Има и Linux компютри, има и BSD компютри…

Коментар