БАСКОМ избра Крум Хаджигеоргиев за председател на УС

Българската икономика видимо изостава от процесите на дигитална трансформация в света, заяви  Крум Хаджигеоргиев, новият председател на УС на БАСКОМ (снимка: БАСКОМ)

Общото събрание на БАСКОМ избра Крум Хаджигеоргиев за нов председател на Управителния съвет. Софтуерната асоциация обяви, че ще бъде притегателната сила за привличане на инвеститори и ИТ таланти в България.

Крум Хаджигеоргиев е дългогодишен член на УС на БАСКОМ. Той е възпитаник на Американския университет в България, изпълнителен директор за Югоизточна Европа в консултантската компания в областта на дигиталната трансформация Kin+Carta, която наскоро бе придобита от френската Valtech с екип от над 8000 специалисти след придобиването. Хаджигеоргиев е основател на българската софтуерна компания Melon с офиси в България, Северна Македония и Косово.

За нови членове на УС на БАСКОМ бяха избрани Мони Дочев (Sport Innovation), Димитър Димитров (Digital Lights) и Георги Янчев (Chaos). За първи път в УС на представителство имат и асоциираните членове в лицето на д-р Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение.

Своето място в УС на БАСКОМ запазват Бистра Папазова (Cobuilder International), Марина Шидеров (Fram Creative Solutions), Александър Папратилов (Prime Holding) и Синиша Джукич (Bosch Digital). Станислав Овчаров (Musala Soft, част от Qinshift) се завръща като член на УС на БАСКОМ след прекъсване от един мандат.

Реформиране на образованието и осигуряване на талант за индустрията, запазване на данъчната политика в страната, активизиране на връзката между науката и бизнеса са част от основните фокуси на новия УС на БАСКОМ.

„Световната икономика продължава да е изправена пред предизвикателства, свързани с ускорени дигитални трансформации, а българската икономика видимо изостава от тези процеси. В следващите години виждам ролята на БАСКОМ в това да продължава да е още по-силен застъпник за модернизиране на българското образование, така че то да следва адекватно нуждите на бизнеса”, каза Хаджигеоргиев.

Под негово ръководство Асоциацията ще бъде и активна част от общото усилие на обединените иновативни индустрии да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

БАСКОМ ще бъде притегателната сила за привличане на инвеститори и ИТ таланти в България, заявиха от Асоциацията. Индустрията ще дефинира и промотира предимствата на софтуерния бизнес у нас като ниво на предлаганите продукти и услуги, качество на експертизата, креативност на решенията, както и като добра платформа за професионална кариера и повишаване на цялостния имидж на България пред света.

Бившият председател на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров отчете силен мандат в изминалите две години. Според него, асоциацията е все по-видима и активна в бизнес и обществените процеси.

„На БАСКОМ се дължи фокусирането на общественото внимание върху навлизането на изкуствения интелект. За това време направихме над 300 срещи с различни бизнеси, училища, съсловни организации, общини, институции и много други, за да ги подготвим за неизбежните трансформации, които предстоят”, каза Доброслав Димитров.

Той подчерта, че БАСКОМ бе и в основата на разрастване на влиянието на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), и получи и единодушен мандат да представлява БАСКОМ в БРАИТ.

Димитров остава член на Консултативния съвет на БАСКОМ, който включва всички досегашни председатели на асоциацията, сред които са още Георги Шарков, основател и директор на ЕСИ Център – Източна Европа, Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Nemetschek Bulgaria и Стамен Кочков, Global VP Cloud Operations на Software AG.

Коментар