ЕЦБ понижава лихвените си проценти. Какво ще последва?

Бъдещето на паричната политика остава несигурно, коментира Веселин Бекяров
(снимка: iBanFirst)

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви намаляване на основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта. Това е първото намаление на лихвите от 2019 г. насам, след девет месеца на задържане на стабилно равнище, които бяха предшествани от безпрецедентен цикъл на увеличения, започнал през юли 2022 г. 

Какво можем да очакваме по-нататък и какви ще бъдат икономическите и паричните последици от това първоначално понижение на лихвените проценти разяснява Веселин Бекяров, главен валутен дилър в iBanFirst:

“Въпреки че намаляването на лихвените проценти не е изненадващо, бъдещето на паричната политика остава несигурно. Пазарът се фокусира основно върху възходящата ревизия на прогнозите за инфлацията за 2025 г. до 2,2%, която временно повиши курса на еврото спрямо долара. Смятаме, че тези данни не бива да се преекспонират.

По-високата от очакваната инфлация се дължи главно на увеличението на заплатите, по-силния растеж, по-ниската производителност и устойчивата инфлация в сектора на услугите. За разлика от ситуацията в САЩ, увеличението на заплатите в Европа не се компенсира от по-висока производителност. По тази причина ЕЦБ остава предпазлива.

Независимо че това ще зависи до голяма степен от предстоящите данни за инфлацията, изглежда, че е възможно още едно намаление на лихвените проценти с 25 базисни пункта през септември. Инфлацията обаче вероятно ще бъде по-нестабилна през следващите тримесечия, затова цикълът на облекчаване на паричната политика може да се окаже несигурен.

В миналото централната банка имаше склонност да понижава или повишава лихвените проценти на всяко заседание. Сега това ще зависи от ежемесечно публикуваните статистически данни, а също и от позицията на Федералния резерв на САЩ, въпреки че Кристин Лагард се старае да не го признава. Първата пауза ще се състои през юли, тъй като намаляване на лихвите по това време вече не се очаква”.

Коментар