България е сред трите страни в ЕС, най-подходящи за термопомпи

Нов доклад на ЕС очерта трите страни, които са най-подходящи за инсталиране на термопомпи – България е сред тях (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че инсталирането на термопомпа остава доста скъпо в много части на Европа, скорошен доклад на официалния изследователски орган на ЕС определи три страни от ЕС, които са особено подходящи за термопомпи, благодарение на конкурентната цена на електроенергията. България е сред фаворитите.

Термопомпите – описвани като „обърнати хладилници“ – отопляват домовете и офисите с помощта на малко електроенергия и „извличане“ на топлина от външната среда. Чрез външното тяло и работен флуид те улавят топлина от въздуха, водата или земята, след което я пренасят вътре в помещението.

Термопомпите се разглеждат като ключово решение за екологично отопление и охлаждане на сградите, щадейки климата. Освен това са удобни – не изискват постоянно зареждане с ресурс, не се нуждаят от особени грижи и не цапат. Европейската комисия изчислява, че до 2040 г. в целия блок ще бъдат инсталирани повече от 80 милиона устройства.

Въпреки по-високите първоначални разходи в сравнение с други технологии за отопление, термопомпите са икономични, защото разчитат на малко електроенергия. И ако тя не е твърде скъпа в сравнение с горивата, става особено привлекателна. 

Трите най-подходящи страни

Нов доклад на Съвместния изследователски център на ЕС идентифицира трите държави от ЕС, където съотношението на цените на електроенергията спрямо горивата е в полза на термопомпите: Швеция, България и Португалия. Но какво значи това?

Във всяка от тези три страни електроенергията е с не-повече от 50% по-скъпа от газа, според изследването на Joint Research Centre. Това съотношение е в полза на термопомпите, които работят три пъти по-ефективно от газовите инсталации.

В Швеция има над два милиона инсталирани термопомпи – всеки пети гражданин притежава такава. За сравнение, в Германия, например, има само една термопомпа на всеки 50 граждани.

Термопомпите в Швеция се закупуват с държавна подкрепа – осигуряват се до 1890 евро субсидии за домакинство. Технологията прави тези инсталации най-ефективни за намаляване на емисиите, тъй като електроенергийният микс в страната вече е почти изцяло доминиран от възобновяемата енергия.

В резултат на това докладът стига до заключението, че всяка нова термопомпа в Швеция отделя 99% по-малко CO2 от който и да е нагревател, работещ на база изкопаеми горива.

В Португалия пазарът на термопомпи е доминиран от термопомпите въздух-въздух, разговорно известни като климатици. И все пак, въпреки благоприятното ценово съотношение, на всеки 37 граждани се пада едно устройство. Схема за подпомагане, покриваща 85% от разходите за инсталиране, но ограничена до 2500 евро, има за цел да увеличи тези числа.

Въпреки благоприятното ценово съотношение, термопомпите в България намират по-слабо разпространение – на всеки 160 жители се пада по едно устройство, казва JRC.

В дъното на класацията

Съвместният изследователски център на ЕС поставя в дъното на класацията три страни, които „се открояват със странното си съотношение между цените на енергията и газа“. Това са Италия, Белгия и Литва.

Десетилетията на инсталиране на климатици доведоха до сравнително висок дял на термопомпи в Италия. Тези модули осигуряват и така желаното охлаждане през лятото. В резултат, в Италия има средно по едно устройство на всеки 20 граждани. Въпреки това нещо не е наред: електроенергията е четири пъти по-скъпа от газа в Италия, така че използването на климатик за отопление през зимата е много по-малко привлекателно.

В Белгия се очертава подобна картина – с изключение на това, че повечето продадени термопомпи са по-големите, по-скъпи (но по-ефективни) модели на водна основа, така че техният дял в продажбите е само 12%. Със съотношение на цените на електроенергия/газ, подобно на това в Италия, те имат двойна цена за своите собственици: високи инвестиционни и оперативни разходи.

Литва, където електроенергията е пет пъти по-скъпа от газа, има по-неблагоприятна рамка за ценообразуване на енергията. Въпреки това, благодарение на щедрите държавни субсидии, термопомпите съставляват почти 50% от продажбите на нови отоплителни системи от 2019 г.

Коментари по темата: „България е сред трите страни в ЕС, най-подходящи за термопомпи”

добавете коментар...

  1. Сега

    най-изгодно, чисто и удобно за къщите на село е на газ пропан-бутан с цистерна под земята. За градски имот-подово с котел на газ.

  2. Anonymous

    Държавна сопсидия няма…..

  3. Ползващ парно

    Термо помпата е добро средство за отопление но за апартамент и ще ви кажа защо. До сега всички рекламирани термо помпи максималните градуси за подгрее на водата във системата е 60 градуса максимум достатъчно за саниран и добре опушен апартамент но за къща не става. При плюсове температури 60 г горе долу нива но на студено време водата във радиаторите трябва да е от 70 до 80г че нагоре а ако се ползва за затопляне и на бойлера 60 г на водата е малко. Колкото за уж собсидии за поставянето на термо помпа интересувам се по темата но досега не съм чул за такива. Някой пак май си прави политически пиар

  4. Да да ама не

    Да бе – държавна субсидия – грънци.

  5. Anonymous

    Защото държавата е най-мафиотска в Европа.

  6. Иванов

    Защо не се споменава каква е държавната помощ в България, за поощряване на поставяне на термопомпи в домовете!? 😉

Коментар