AIBEST разширява Tech Academy в Стара Загора и Бургас

Учениците ще разработват и реализират идеите си, следвайки процесите в бизнеса, под напътствията на опитни ментори (снимка: CC0 Public Domain)

Безплатна лятна академия за ученици с технически профил от различни гимназии стартира Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Инициативата се провежда за втора поредна година в партньорство с местната власт и с образователните институции. Tech Academy 2024 ще събере ентусиастите от горните класове през лятната ваканция в Стара Загора, а седмица по-късно и в Бургас.

Екипи от 4 до 6 гимназисти с технологична специалност ще имат възможност да работят по проект в рамките на 3 седмици. Задачата ще бъде еднаква за всички. Идеята е учениците да разработват и реализират идеите си, следвайки процесите в бизнеса. Това ще се случва под напътствията и надзора на ментори, опитни мениджъри в компании, членове на AIBEST.

Tech Academy ще даде на учениците ноу-хау за процесите при разработване на истински бизнес проект. Години преди реалното навлизане в професионална среда, те ще имат възможност да участват в екип, да изпробват познанията и креативността си, да се конкурират със свои връстници. Това ще бъде изключително полезно за тях – както по отношение на моментното им образование, така в развитието на умения, които ще им помогнат да се реализират в бъдеще”, коментира председателят на УС на AIBEST Илия Кръстев.

Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури, състоящо се от представители на водещи международни и български компании в ИТ и аутсорсинг сектора и партньорите на инициативата от местната власт и Регионалните управление на образованието в съответния град.

Tech Academy се открива първо в Стара Загора на 1 юли, където финалът е насрочен за 22 юли, и се организира съвместно с Infragistics и Scalefocus. В Бургас академията започва на 8 юли и приключва с церемония по награждаване на 26 юли, а съорганизатор е SoftServe. През есента издание на инициативата ще има и в Правец, съобщиха от AIBEST.

Академията се провежда за втора поредна година и поради интереса от технологичните училища досега, през 2024 г. разширява обхвата си. Освен интересно и полезно обучение за учениците по време на лятната ваканция, инициативата е поредният принос от иновативния бизнес в полза на съвременен тип образование в България.

Коментар