От операция на коляното до домашна работа – революцията на роботите

Европа има конкурентно предимство в областта на роботите – с инфраструктура, компетенции и компании (снимка: CC0 Public Domain)

Според водещ италиански изследовател автоматизацията ще има нарастваща роля в живота на хората, а Европа разполага със знанията и уменията да заеме водещата позиция. Старият континент се радва на конкурентно предимство в областта.

От кадри на Horizon

Професор Мария Киара Кароца вярва, че животът за хората през 21 век ще бъде по-приятен в нарастващото обкръжение на машинните им еквиваленти: роботите.

Кароца, председател на Националния научноизследователски съвет на Италия, казва, че усъвършенстваните роботи обещават всестранни подобрения в качеството на живот в Европа и извън нея.

На най-различни места – от ферми до заводи – тя предвижда, че роботиката ще бъде много повече съюзник на хората, отколкото заплаха за работните им места.

„Роботиката е технология, която е фундаментална“, казва Кароца, физик и инженер, която преди 11 години е била министър на научните изследвания на Италия. „Роботите могат да помогнат за подобряване на качеството на работата“.

Научноизследователската програма на ЕС, третата по големина част от бюджета на ЕС с финансиране от почти 100 млрд. евро за периода 2021 – 2027 г., отделя значително внимание на роботиката.

Финансирани от ЕС проекти изследват потенциала на роботите във всички области – от сътрудничество с работещите в заводите до подобряване на операциите в болниците.

Фокусът на изследванията на самата Кароца е съсредоточен върху роботиката. Тя казва, че Европа се радва на конкурентно предимство в областта, защото континентът отдавна е център на автомобилостроенето от световен мащаб, в което традиционно се внедряват такива технологии.

„Разполагаме с компетентностите, разполагаме с инфраструктурата, разполагаме с компаниите — и с много добри инженери“, казва Кароца.

Според нея, тези експертни знания и умения могат да бъдат впрегнати не само за да се подпомогне промишлената база на Европа, но и за да се обезпечи силното ѝ влияние върху разработването на роботи за редица нововъзникващи предназначения.

Кароца посочва като такива предназначения земеделската работа на полето, която хората може да изпълняват все по-трудно в резултат от изменението на климата, както и дребни задачи в домакинството, като почистване с прахосмукачка.

„Това означава помощ за дома — като например подпомагане на възрастни хора в домовете им, но и съдействие за обичайния живот вкъщи чрез автоматизация на почистването“, казва тя. „Това ще бъде важна дейност в бъдещето“.

Тази статия е публикувана за пръв път в Horizon, списанието за изследвания и иновации на ЕС.

Коментар