Мащабна промяна в AMD, софтуерът е приоритет

В новата си стратегия AMD поставя на първо място софтуера
(снимка: AMD)

Разработчикът на чипове AMD обяви голяма трансформация на своя бизнес модел, измествайки фокуса си от хардуера към създаване на софтуерни решения, API и изкуствен интелект.

На скорошна среща с репортери в Барселона, ръководителите на AMD, включително изпълнителният вицепрезидент Фил Гуидо и главният търговски директор Джак Хюйн, споделиха нова визия за бъдещето на компанията. Основната изненада беше обявяването на радикална промяна в подхода на AMD към развитието на технологиите, съобщава TechPowerUp.

AMD вече е увеличила броя на инженерите, работещи върху софтуера, и напълно преразглежда своята стратегия. „Старата AMD преследваше скорост и производителност. Новата AMD поставя на първо място изкуствения интелект и първо ще създаде софтуер, а след това процесори според архитектурата на този софтуер”, поясниха представителите на компанията.

Целта на тази стъпка е да реши основния проблем на AMD – недостатъчното взаимодействие с екосистемата на разработчиците на софтуер. Въпреки конкурентните процесори и графични карти, компанията има само една четвърт от пазара на сървърни процесори и една шеста от пазара на GPU за игри.

Например, графичните процесори Radeon поддържат функции за теселация, които са две поколения пред Nvidia, но тези възможности оставаха непотърсени от разработчиците, докато Microsoft не ги стандартизира в DirectX 11 API. Подобна ситуация възникна с Mantle, API спецификация на ниско ниво, разработена от AMD, и DirectX 12.

В случая, факторът за успех на Nvidia беше нейният акцент върху софтуера и взаимодействието с разработчиците. Има и няколко подобни примера, при които усъвършенстваните ускорители на AMD в различни продукти на компанията не са били използвани правилно от общността на разработчиците на софтуер, поради ангажимента на компанията първо към хардуера.

Сега AMD планира първо да комуникира с разработчиците на софтуер, за да разбере техните нужди и едва след това да създаде процесори за тях. Освен това компанията планира да сподели своите дългосрочни планове с партньори, включително Microsoft, Adobe и OpenAI, така че те да могат да подготвят своите продукти предварително за използване на нови функции на хардуера на AMD.

В същото време компанията работи за създаване на унифицирана архитектура за своите CPU и GPU, което ще опрости разработката на софтуер. Според експерти, този ход може значително да засили позициите на AMD на пазара спрямо конкурентите Nvidia и Intel, които отдавна се придържат към подхода „първо софтуерът”.

Коментар