Как Windows 3.1 спаси от ИТ срив голяма авиокомпания

Древната операционна система Windows 3.1 гарантира сигурността на авиокомпания
(снимка: Internet Archive)

Southwest Airlines, четвъртата по големина авиокомпания в САЩ, изглежда не е засегната от проблемната актуализация на CrowdStrike, която причини BSoD (Син екран на смъртта) на милиони компютри. Спасението в случая се дължи на… древната операционна система Windows 3.1.

Проблемът с CrowdStrike наруши операциите на много бизнеси в световен мащаб. Грешна актуализация на софтуера причини замразяване и спиране на работата на по-новите Windows компютри. Почти всички американски авиокомпании, включително United, Delta и American Airlines, трябваше да спрат полети.

Windows 3.1, пусната през 1992 г., отдавна не получава никакви актуализации. Така че, когато CrowdStrike изпрати бъгавата актуализация на всички свои клиенти, Southwest не беше засегната, отбелязва Tom’s Hardware.

Авиокомпаниите, засегнати от софтуера на CrowdStrike, трябваше да приземят самолетите си, защото много от фоновите им системи отказаха да работят. Тези системи могат да отговорят за планиране на полети и персонал, записи за поддръжка, издаване на билети и т.н.

За щастие, проблемната актуализация не засегна системите на самите самолети, така че всичко във въздуха остана безопасно и под контрола на пилотите.

Southwest често беше критикувана за остарелите си системи, но ето, че една доказана операционна система спаси авиокомпанията (и клиентите ѝ) от стреса, който повечето други превозвачи изпитаха.

Независимо от това, пътниците от югозапада не останаха 100% незасегнати от катастрофата със софтуера на CrowdStrike, тъй като много летища също се сблъскаха със системни проблеми.

Освен Windows 3.1, Southwest използва Windows 95 за своята система за планиране на персонала. Това е по-нова операционна система – около три години по-млада от Windows 3.1 – но също е древна, в сравнение с днешните технологии. Много от служителите на авиокомпанията вече се оплакват от това.

Глобалният срив на CrowdStrike може да обезсърчи Southwest да надстрои своите системи. Те не получават надстройки и компанията е сигурна, че няма да се сблъска с неочакван срив на операциите, заради проблема актуализация. В крайна сметка, както се казва, “Ако не е счупено, не го поправяйте”.

Но тъй като компютрите остаряват и се нуждаят от подмяна, на авиокомпанията може да се наложи скоро да надстрои своите системи. Потребител на социалната мрежа X предложи на Southwest да премине към Windows XP – тази ОС също не се актуализира и може да изпълнява приложения на Windows 3.1 в режим на съвместимост.

Какъвто и да е случаят, използването на остаряла технология спаси Southwest, докато по-голямата част от света, който разчиташе на по-нови системи, претърпя сериозен ИТ срив. Същото важи и за военните самолети, като Air Force One, които все още използват стрелки, циферблати и измервателни уреди – не можете да победите надеждността на по-старите системи, които са преминали изпитанията на времето.

Коментари по темата: „Как Windows 3.1 спаси от ИТ срив голяма авиокомпания”

добавете коментар...

  1. Да живее юникс и линукс

    Затова умните работят на Линукс и Юникс. Да сте чули нещо подобно при тях. А Линукс е безплатна.
    Microsoft е наказание за всеки потребител граничещо с мазохизъм.
    И грабят милиарди за това си лайно което са изсрали… Баси скъпото лайно..

Коментар