Открит урок показа как ИТ подобряват образованието

 

Открит урок в столично училище показа как днешното образование може да се възползва от информационните технологии. В 97-мо СОУ „Братя Миладинови”, едно от пилотните училища в проекта, този начин на обучение вече е факт.
Урокът бе посветен на света на приказното – децата разказваха за любими герои от приказки, обсъждаха кои да основните елементи на приказките и какви са приликите и разликите между фантазно и приказно. Накрая гласуваха какви са детските фантазии – според повечето от тях, мечтите са свързани с доброто.
Всичко, което е необходимо за по-интерактивно и интересно обучение, е желание от страна на учителя, 1 компютър и 1 проектор за целия клас и по 1 мишка за всяко дете.
Начинът на преподаване е базиран на софтуерния продукт „Енвижън”, разработен за целите на началното и основното образование от екип студенти-бакалаври от Tехнически университет – София, с който те представиха България на световните финали на състезанието “Imagine Cup 2009”, организирано ежегодно от Microsoft.
Пилотният проект се реализира в софийските 137 СОУ „Ангел Кънчев” – 2 клас с учител Десислава Миленкова, 97 СОУ „Братя Миладинови” с учител Румяна Неминска и в училището в кв. Божурище.
Софтуерната система улеснява учителите при тяхната работа, сподели Дилян Русев, член на екипа, създал „Енвижън”.
Всеки ученик е ангажиран с работа със системата, без да се крие зад личния си монитор, а работейки заедно с останалите, състезавайки се с тях или създавайки екипи. Софтуерът не измества читанката, а напротив – позволява на учителя заедно с учебните тетрадки и помагала най-ползотворно да използва съвременни информационни технологии, за да поднесе учебния материал и да провери дали той е усвоен успешно. Целта ни е дадем възможност с много малко необходими ресурси за оборудване на класната стая да се направи обучението приятно, забавно, ефективно,” добави Русев.
Състезанието Imagine Cup се организира от Microsoft и се провежда за девета поредна година, като в него участват студенти от цял свят. То насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаване на технологични иновации, които могат да променят света.
Участниците в Imagine Cup имат възможността да се състезават в 5 категории: Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, ИТ предизвикателство, Дигитални медии.
Категорията Софтуерен дизайн има локален финал, който ще се проведе в София през април 2010 г. Квалификационните кръгове за всички останали категории се провеждат онлайн.
Победителят от локалния финал в категория Софтуерен дизайн и класиралите се в квалфикационните кръгове на останалите категории участват на световния финал на Imagine Cup във Варшава.

Коментар