Щатска лаборатория внедрява 400PB сторидж

Суперкомпютърът Aurora заема второ място в текущата класация TOP500 със 1012 Eflops
(снимка: Министерството на енергетиката на САЩ)

Националната лаборатория в Аргон (ANL) към Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) пусна заявка за нов клъстер за съхранение на данни за нуждите на своя парк от суперкомпютри. Проектът с прогноза стойност 15-20 милиона долара впечатлява с обема на сторидж пространството.

Става въпрос за създаване на система за съхранение, която ще осигури необходимия капацитет и производителност за поддържане на работата на съществуващи HPC комплекси, както и на бъдещи суперкомпютри, съобщи Datacenter Dynamics.

В кампуса Argonne Leadership Computing Facility (ALCF) вече са внедрени няколко високопроизводителни паралелни системи за обработка на данни, генерирани от изследователи и инженери. Това са по-специално системи Lustre с капацитет 100 PB и пропускателна способност 650 GB/s. И двете използват Infiniband HDR връзка.

Новата система за съхранение ще има капацитет от 400 петабайта (PB). Изискванията включват производителност на IOPS до 240 милиона, пикова пропускателна способност от 6 TB/s, съвместимост с POSIX и възможност за едновременно монтиране на до 30 хиляди възли. Доставчикът трябва да осигури поддръжка за пет години.

Очаква се платформата да се използва от суперкомпютъра Aurora, който заема второ място в текущата класация TOP500 със скорост от 1012 Eflops. Освен това и HPC комплексът Polaris ще има достъп до системата за съхранение: неговата пикова производителност е около 44 Pflops.

Проектираната система за съхранение трябва да осигури „надеждността и скалируемостта, необходими за следващото поколение HPC и AI”, казват от ANL. Платформата трябва да бъде доставена от изпълнителя до второто или четвъртото тримесечие на 2025 г., в зависимост от внедряването на нови технологии в кампуса.

Коментар