AI се нуждае от гигантско резервно захранване

Нарастването на капацитета на центровете за данни драстично усложнява и увеличава разходите за създаване на резервни захранващи системи (снимка: CC0 Public Domain)

Системите с изкуствен интелект изискват огромни количества електричество, което драстично увеличава изискванията към резервните захранващи системи на центъра за данни в случай на повреди.

Прогнозите сочат, че глобалното търсене на енергия за критичните ИТ инфраструктури ще нарасне от 49 GW през 2023 г. до 96 GW до 2026 г., като AI ще се нуждае от около 40 GW, отбелязва EE Times. В същото време консумацията на AI центъра за данни се очаква да бъде 100 MW. А общото потребление на центровете за данни може да нарасне до над 1000 TWh през 2026 г.

Центровете за данни с изкуствен интелект изискват 99,99999% наличност, така че се нуждаят от резервно захранване в пълен мащаб. За това обикновено се използват дизелови или газови генератори с мощност 1-2 MW. За защита на голям център за данни са необходими десетки такива машини, готови за стартиране.

Скоростта на превключване към резервен източник на захранване е критична – обикновено отнема до няколко минути, за да стартира генераторът, така че през цялото това време трябва захранване от батерии.

Освен това операторите на центрове за данни се нуждаят от разпределителна система, както и от система за мониторинг и автоматизация, която ще направи прехода от един източник към друг незабележим за ИТ натоварването.

Нарастването на капацитета на центровете за данни драстично усложнява и увеличава разходите за създаване на резервни захранващи системи. Генератор от мегаватов клас тежи около 5 тона (без гориво), заема доста място (добавете тук резервоар за гориво с обем 1 m³) и струва около $1-2 милиона, без да се вземат предвид доставката и монтажът.

В същото време акумулаторната система е друг, отделен комплекс със собствени проблеми при монтажа. Така че е възможно наскоро пуснатият AI клъстер xAI, който в момента е принуден да се захранва от генератори, да остави тези генератори налични дори след свързване към електрическата мрежа.

Коментар