AI компютрите постепенно превземат РС пазара

Компютрите с изкуствен интелект са оборудвани със специализирани хардуерни блокове (NPU) за решаване на AI задачи (графика: CC0 Public Domain, генерирано от AI)

Компютрите с активиран изкуствен интелект, или така наречените AI PC, вече заемат 14% от доставките на всички РС, по данните на анализаторите от Canalys за второто тримесечие на 2024 година. Какви са перспективите пред този нов клас компютри?

Според последния доклад на Canalys, 8,8 милиона компютъра с възможности за изкуствен интелект са доставени на пазара в периода април-юни на 2024 г. Тези системи се предлагат в сегментите настолни РС и лаптопи и са оборудвани със специализирани хардуерни блокове (NPU) за решаване на AI задачи.

Анализаторите изчисляват, че доставките на AI персонални компютри вече заемат 14% от всички персонални компютри, постъпили на пазара през второто тримесечие. Основните производители на процесори пуснаха чипове с активиран AI, така че се очаква значителен ръст в доставките на AI компютри през втората половина на 2024 г. и след това.

Според прогнозите на Canalys, до края на тази година на пазара ще бъдат доставени около 44 милиона персонални компютри с активиран изкуствен интелект, а през 2025 г. техният брой ще нарасне до 103 милиона.

В момента Apple може да се похвали с най-разнообразната гама от компютри с поддръжка на AI. ИТ гигантът от Купертино използва собствени процесори от M-серия, оборудвани със специален невронен енджин за изпълнение на AI задачи, в цялата си линия компютри.

В сегмента на Windows кумулативният ръст на доставките на AI компютри през второто тримесечие е 127%, в сравнение с предходното. AI РС-тата с Windows обаче представляват само 40% от общия обем на компютрите с изкуствен интелект, пуснати през второто тримесечие.

Canalys представя конкретни данни от водещите играчи на РС пазара. Най-големият доставчик на РС в света, Lenovo, пусна лаптопите Yoga Slim 7x и ThinkPad T14s, задвижвани от новите AI процесори Snapdragon X Elite на Qualcomm. Това спомогна за увеличаване на дела на компютрите с изкуствен интелект в тримесечните доставки на компанията с приблизително 6%.

При другия водещ производител на РС, американската корпорация HP, делът на компютрите с изкуствен интелект е 8%. Към тях спадат лаптопи като Omnibook X 14 и EliteBook Ultra G1, базирани на процесори Snapdragon X Elite, както и модели с процесори Intel Core Ultra.

Що се отнася до Dell, третият по големина на PC пазара, компютрите с поддръжка на изкуствен интелект заемат малко под 7% от общите доставки на американския производител. През тримесечието компанията пусна нови модели лаптопи от сериите XPS, Latitude и Inspiron.

Засега поддръжката на AI в персоналните компютри се разширява предимно в премиум сегмента със системи, струващи над 800 щатски долара. Ръстът в доставките на AI PC в този сегмент е 9% през второто тримесечие.

Коментари по темата: „AI компютрите постепенно превземат РС пазара”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    До ъъъхъ – да, но можеш да използваш операционна система, на която да наредиш да НЕ го ползва и дори да го забраниш на ниво ядро.

  2. ъъъхъ

    Превземат на баба ви хвърчилото.

    Просто всички нови процесори имат хардуерни ускорители за операции, които се ползват от ИИ.

    И да искаш, няма как да си купиш последно поколение компютър, който да няма подобен модул в процесора.

  3. Българин

    Какви са тези AI компютри?!?

Коментар