Ами ако покрием магистралите по света със слънчеви панели?

Огрявани по цял ден от слънцето, магистралите биха могли да произвеждат над половината от електричеството, необходимо на света – ако се покрият с фотоволтаици
(снимка: CC0 Public Domain)

При наличието на повече от 3,2 милиона км магистрали по света, изследователи се изкушиха от идеята да изчислят разходите и ползите от изграждането на мрежа от слънчеви панели върху тях, използвайки поликристални фотоволтаични модули с капацитет 250 W.

Оказва се, че ако магистралите по цял свят бъдат покрити със слънчеви фотоволтаични панели, те ще могат да посрещнат повече от 60% от енергийните нужди на света, като генерират 17 578 TWh годишно.

Анализът сочи още, че покриването на магистралите със слънчеви панели може да генерира повече от четири пъти годишното производство на енергия в Съединените щати и да компенсира 28,78% от настоящите емисии на CO2, като същевременно намали глобалните смъртни случаи от трафика с 10,8%.

„Това наистина ме изненада“, каза Линг Яо, изследовател от Китайската академия на науките и водещ автор на изследването. „Не осъзнавах, че магистралите сами по себе си могат да се окажат място за разполагане на такива големи фотоволтаични инсталации, удовлетворявайки повече от половината от световното търсене на електроенергия и значително облекчавайки натиска за намаляване на глобалните въглеродни емисии“.

Изследователите са идентифицирали и регионите, определени в изследването като „най-идеалните за внедряване, въпреки предизвикателствата, свързани с разходите за настройка и поддръжка“. Това са Източен Китай, Западна Европа и Източното крайбрежие на САЩ. Яо отбеляза значението на пилотните програми за демонстриране на практичността на тази концепция.

Изследователският екип е формиран от от академици от Китайската академия на науките, Университета Цинхуа и Китайската академия по геонауки, всички разположени в Пекин, както и от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Тяхното проучване, озаглавено „Покриването на магистрали със слънчеви панели значително намалява въглеродните емисии и загубите от трафик“, наскоро беше публикувано в списание Earth’s Future.

Коментари по темата: „Ами ако покрием магистралите по света със слънчеви панели?”

добавете коментар...

  1. Реалист/оптимист

    Ами ако направим от всички пустини овощни градини?! …такива пожелателни статии тип “ширпотреба” са много смешни, та дори и вредни.., особенно от хора, които едно дръвче не са посадили, или едно дете не са отгледали. Такъв тип популизъм е смешен, банален и меко казано неподходящ за нашенската публика. Вярно е че в Северните държави са впрегнали даже и минералната вода, като с нея даже и разтопяват зимно време тротоарите си (посредством подземни водопроводи с гореща минерална вода). В България политици и местна администрация не могат дупките по кварталите да запълнят, тия ще ни радват с “пожелателни” статии.. 🙂 Смях в залата!!! Пишете за децата постигнали резултати по физика, математика, езици и какви награди ще им дадат – безплатни карти за градски транспорт или допълнителни часове по плуване в кварталния басейн – спонсорирано от местната бензиностанция…- ей такива неща са по-важни!! Вместо да се мъчат да се сравняват с идеите на Запада, нека използваме вече направените открития и създадем прекрасно общество, обезпечено за десетилетия напред! Аман от популисти тип “ако сега заваляха Ескимота от небето и аз имах двеста хладилни чанти под ръка..” ..!

  2. Fishcake

    Стига да не ги вграждат в настилката както стана със “Solar friggin’ roadways”.

Коментар