Хибриден каяк и е-кънки – не ви беше хрумвало, нали?

Каяци и ролкови кънки с вградени електромотори удължават забавленията на открито
(колаж: TechNews.bg)

Каяк с хибридно задвижване и ролкови кънки с вградени електромотори – любителите на спорта на открито могат да се насладят на нов вид удоволствия по градски алеи и водни пътища.

Докато електрическите велосипеди продължават да стават все по-популярни, същото се случва и с електрическите каяци с педали. Един от най-новите модели, Pedayak Electric, разполага с уникална система за паралелно задвижване.

Каякът има самоизпразващ се ротационен полиетиленов корпус с размери 360 см дължина и 73 см ширина. В него са вградени мотор и батерия, благодарение на което може да вози хора и товари с общо тегло до 180 кг.

Каяк с електромотор и батерии може да се движи в хибриден режим или просто да ни вози по водата (снимка: L’Aquaphile)

Както е и при други каяци с педали, потребителите могат да се движат с него по водата чрез набор от педали, които завъртат витло от долната страна на лодката. Завъртането на педалите назад му позволява да се движи на заден ход.

В повечето електрически каяци с въртенето на педалите се включва двигател, за да увеличи силата на въртене на педалите, като комбинираната мощност се насочва към едно витло. За разлика от тях, при Pedayak Electric има две вградени витла. Едното е изцяло задвижвано от краката на хората, но зад витлото има и второ, захранвано от мотор с батерии.

Това означава, че потребителят може да задвижва каяка само със силата на мускулите си, без да активира двигателя, но плавателният съд може да работи и само с електрическа енергия, разчитайки на двигателя, без въртене на педалите. А има и трети, хибриден режим: педали + електромотор. Това кара и двете витла да се въртят едновременно.

Идеята е, че ако батерията се изтощи или ако потребителят се измори твърде много, пак ще има поне още един метод за придвижване на лодката. Може да се използва и включено гребло от две части, което може да се съхранява на палубата.

Pedayak Electric се управлява чрез хоризонтален прът, монтиран от едната страна на пилотската кабина, който потребителят плъзга напред и назад с ръка. По данни на производителя, 44-килограмовият каяк може да се движи около три часа само на батерия или до седем часа, ако потребителят помага с педалите. Електрическата лодка има крейсерска скорост 10 км/ч. само с моторна тяга. Същият модел има и модификация с включен соларен панел, който дозарежда батерията и увеличава времето за плаване.

Пак за любителите на спорта на открито добра новина са и ролковите кънки Moonwalkers Aero, които пък осигуряват приятно „разхождане“ с шест колела във всяко „ходило“. Те са дело на Shift Robotics – новостартираща фирма, отделила се от „Карнеги Мелън“. Разработката бе представена за първи път в Kickstarter през 2022 г., но сега вече е усъвършенствана и готова за масова употреба. Тези кънки са проектирани да дават на потребителите мощен тласък на всяка стъпка за приятно пързаляне по гладки алеи.

Електрически ролкови кънки се зареждат с USB-C кабел и правят разходката по градските алеи забавна (снимка: Shift Robotcs)

Създателите на това забавление казват, че електрическото задвижване може да се справя с наклони до 10 градуса. Кънките дават максимална скорост от 11 км/ч. и пробег от около 9,6 – 11,2 км. с едно зареждане. Последното се прави с обикновен USB-C кабел и захранва батерията на 80% капацитет за около 30 минути.

Подобно на класическите ролкови кънки, идеята е човек да постави всяка платформа на крака си и да я закопчае с каишка. Aero са проектирани да побират различни размери обувки. Това е интересно решение за забавна разходка, като се има предвид, че всяко устройство добавя 1,9 кг към всеки крак, когато се разхождаме. За сметка на това двойката кънки може да поддържа тегло на потребителя до 100 кг.

Веднъж закопчани и готови за излитане, кънките предполагат потребителят просто да върви както обикновено – за разлика от силовото пързаляне. Патентовани алгоритми за управление след това регулират мощността на двигателчетата в зависимост от това колко бърза е естествената походка на потребителя – бавното ходене ще провокира малко помощ от Moonwalkers, но увеличаването на темпото ще събуди повече сила и ще увеличи скоростта на ходене.

Коментар