Скъпият ток в Румъния създава проблеми на Dacia

Поскъпващата електроенергия в Румъния се отразява и на автомобилната индустрия в страната, представена от Dacia (снимка: CC0 Public Domain)

Високите цени на електроенергията правят Румъния все по-малко привлекателна за инвеститорите. Това сподели пред местна медия представител на Dacia, дъщерна компания на френския автомобилен гигант Renault.

Твърде високата цена на електроенергията се добавя напоследък към други негативни фактори, поради които румънската индустрия, включително автомобилната, губи конкурентоспособността си, казва служител на Dacia пред EconmicaNet.

Цената на енергийните ресурси в страната вече е по-висока отколкото в по-развитите страни от Западна Европа. Това се отразява негативно на производствените разходи и в резултат –  върху конкурентоспособността на местната индустрия на международния пазар.

През лятото Dacia се опита да сключи дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия, или т.нар. PPA, с който да гарантира енергийната си сигурност и възможността да купува ток за няколко години. Но една от най-големите компании в Румъния не успя да сключи такъв договор, тъй като исканата цена беше много по-висока от тази, която Dacia можеше да плати.

Михай Бордяну, управляващ директор на Dacia, изрази загриженост за настоящата ситуация, отбелязвайки, че проблемът надхвърля рамките на отделната компания.  Според него, Румъния като цяло губи своята привлекателност за индустриалните инвеститори.

“Много причини водят до това: имаме високи разходи за енергия, имаме инфлация, все по-големи разходи за заплати, нямаме финансова предвидимост. Има твърде много негативи в списъка на тези, които искат да инвестират в Румъния. Защо да инвестирам тук?”, казва мениджърът.

Все пак той изтъква и позитивите. “Има и позитиви, разбира се. Например, пътна и железопътна инфраструктура, която расте с ускорени темпове. Виждам плюсовете и минусите и ги претеглям”, коментира Бордяну за румънската медия.

Коментар