Нова вълна AI функции от Apple, интеграция с ChatGPT

AI функция за управлението на камерата ще помогне на потребителите да научат за обектите и местата около тях по-бързо (снимка: Apple)

Apple пусна в сряда бета версия на своя набор от функции с изкуствен интелект Apple Intelligence, включително дългоочакваната интеграция с ChatGPT. Това е отговорът на компанията на бума на изкуствения интелект, но анализаторите подчертават бавното темпо, с което Apple захранва потребителите с AI функции.

Инвеститорите се надяват обявените AI функции да стимулират вълна от подмяна на iPhone сред потребителите на Apple, тъй като инструментите за изкуствен интелект са налични само на по-нови устройства.

Apple Intelligence вече е наличен за разработчици и т.нар. ранни потребители, но официалното публично издание на AI функциите ще излезе следващата седмица като част от финалната версия на iOS 18.1, съобщи CNBC.

Последната група AI функции, обявени вчера, е включена в бета версия на iOS 18.2 за разработчици на софтуер, която беше пусната в сряда. Обикновено бета версиите за разработчици преминават през цикъл от седмици, преди да станат публично достъпни.

Какво включва

Актуализацията на AI функциите, включена в iOS 18.2, съдържа:

  • Нови възможности за описание на това как потребителят иска Apple Intelligence да пренапише част от текста.
  • Genmoji – генератор на изображения на Apple за нови емотикони.
  • Image Playground – AI генератор на изображения на Apple.
  • Image Wand – функция, която позволява на потребителите да премахват обекти или разсейващи фактори от снимки.
  • Интеграция с ChatGPT на OpenAI.

Дългоочакваната възможност Siri да предприема действия вътре в приложенията не е включена в тази актуализация, но се очаква скоро.

Някои функции на Apple Intelligence вече се тестват от обществеността и ще бъдат пуснати следващата седмица като част от iOS 18.1. Първата вълна от инструменти включва възможност за пренаписване на текст, нов облик на Siri и обобщения на известията, които вземат купчина насочени известия и ги събират в няколко изречения.

Отговори от ChatGPT

През юни Apple обяви интеграция на своя AI с ChatGPT. Въпреки че Apple Intelligence и Siri разчитат най-вече на чиповете на Apple в самите устройства, компанията уточни, че за по-сложни проблеми или въпроси потребителите могат да получат отговори от чатбота на OpenAI.

На конференцията за разработчици Apple показа как ще функционира интеграцията на ChatGPT. Когато на Siri бъде зададен въпрос, който системата идентифицира като по-подходящ за ChatGPT, тя ще поиска от потребителя разрешение да попита чатбота на OpenAI. Потребителите не се нуждаят от OpenAI акаунт и ще могат също да използват ChatGPT в текстови полета за генериране на текст.

ChatGPT ще се използва и като част от функция, която Apple нарича Visual Intelligence, където камерата на телефона може да идентифицира текст или обекти и дори да превежда знаци в реално време.

Apple и OpenAI

Партньорството между двете компании беше изненадващ ход за стартъпа OpenAI, който сега се оценява на 157 милиарда долара след финансиране, обявено по-рано този месец. Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман беше забелязан в кампуса на Apple, когато обяви интеграцията с Apple. Това се случи след като Microsoft  започна дълбока интеграция с моделите на OpenAI в своите продукти.

Нито Apple, нито OpenAI са коментирали публично финансовите подробности на партньорството. Apple не е инвеститор в кръга за набиране на средства за OpenAI. Шефовете в Купертино не крият, че други AI модели, като тези на Google, също могат да се интегрират с Apple Intelligence в бъдеще.

Коментар