Космически соларни централи обещават революция

Ако проектите за космически слънчеви централи успеят, те ще доставят много повече и постоянна възобновяема енергия на Земята – дори за най-отдалечените кътчета
(колаж: CC)0 Public Domain)

Когато американският предприемач с индийски произход Байджу Бхат лансира приложението за търговия с акции Robinhood през 2013 г. (заедно с българина Влад Тенев), целта бе „демократизиране на финансите за всички“. Десетилетие по-късно този човек се готви да строи слънчеви електроцентрали в космоса. И има ясен план как да го постигне.

През октомври Байджу Бхат обяви създаването на Aetherflux: стратъп за космическа енергия, базиран в Силициевата долина. Aetherflux има за цел да изгради съзвездие от сателити в ниска околоземна орбита (LEO), които да събират слънчева енергия и да я предават надолу към Земята с помощта на инфрачервени лазери.

Революция в енергетиката

Точно както сателитната мрежа Starlink на Илън Мъск трансформира комуникациите, Aetherflux ще революционизира енергетиката, казва Бхат в интервю за Business Insider. За да се поема енергията, на Земята ще има „рецептори“. Тези приемници ще бъдат с диаметър само 10 метра, казва Бхат. Това означава, че ще могат да бъдат поставени практически навсякъде и теоретично да осигурят захранване на отдалечени места, които иначе остават откъснати от електроенергийните мрежи.

„Ако успеем, ние ще отключим възобновяем източник на енергия за човечеството, който може да бъде доставен практически навсякъде“, написа предприемачът в публикация в LinkedIn. Не само това. Ако системата сработи, в орбита ще може да се улавя много повече слънчева енергия, отколкото е възможно да се събере от наземните панели, улавящи светлината, преминала през атмосферата.

Освен това няма да има прекъсвания на работата на слънчевите панели заради падането на нощта или заради лоши метеорологични условия. Най-сетне – няма да е нужна земя за изграждането на фотоволтаични електроцентрали.

Луда работа, нали?

Aetherflux планира да започне със захранване на военни бази в отдалечени места или отдалечени рудници, обясни Бхат. Той се надява, че един ден във всеки квартал ще има по един „рецептор“ за космическа слънчева енергия и това ще е напълно достатъчно за всички бизнеси и домове там. Все пак ще са нужни около 100 сателита, за да се осигури непрекъснато захранване на едно място.

Идеята за космически централи за слънчева енергия съществува от десетилетия. В повечето случаи теориите се основават на представата за големи конструкции, които се изпращат в орбита и използват микровълни за предаване на енергия към Земята.

Aetherflux иска да прави нещата по различен начин, като използва инфрачервени лазери и модулен подход. Научните основи вече са налице, сега остава доста инженерна работа и икономически разчети, за да се получи на практика, смята Бхат.

Като начало Aetherflux ще изпрати един сателит в орбита до първото тримесечие на 2026 г., за да демонстрира, че предаването на слънчева енергия е възможно по този начин.

„Призвание на живота“

Въпреки че пренасочването от финансите към космическата индустрия може да изглежда необичаен ход, предприемачът каза, че космосът е неговото „призвание на живота“. Той е „закърмен“ с идеите на НАСА. Баща му се премества в САЩ от Индия, за да се занимава с физика, и получава работа в изследователския център на НАСА в Лангли през 90-те години на миналия век, изучавайки атмосферните науки. С бакалавърска степен по физика и магистърска степен по математика, и двете от Станфорд, Бхат смята, че също ще стане физик.

Предприемачът Байджу Бхат казва, че космосът е неговото „призвание на живота“
(снимка: Aetherflux)

Всъщност Robinhood е „малко заобиколен път“ в кариерата на Бхат. Един урок, който той е научил от финансовия проект, е за връзката между капитала и иновациите. „Ако можете да вземете проблем, който е в застой, и да създадете капиталистическа система около него, където хората могат да печелят пари, правейки нещо, ще видите, че темпът на напредък наистина се ускорява“, казва той.

Нова територия

От 2009 г. насам обемът на частните инвестиции в новостартиращи космически компании скочи от почти нула до 327,3 милиарда долара, според последния доклад „Space Investment Quarterly“, публикуван от фирмата за рисков капитал Space Capital. Очаква се стойността на индустрията да продължи да расте. McKinsey изчислява, че глобалната космическа икономика ще струва 1,8 трилиона долара до 2035 г., отчитайки инфлацията, спрямо 630 милиарда долара през 2023 г.

„Това наистина е нова територия, където технологичните иновации могат да създадат нови пазари и да решат реални проблеми, често по начини, за които не сме се сещали преди“, казва Матю Уайнциерл, професор по космическа икономика в Harvard Business School и съавтор на предстоящата книга „Космос за растеж“.

Aetherflux ще използва готови решения, за да реализира по-бързо идеята си
(снимка: CC0 Public Domain)

По думите му, условията са се променили драстично през последните години. Сега цените за излизане в орбита са много по-приемливи, възможностите за изстрелване на спътник са се разраснали и има цяла вълна от предприемачи, които намират нови начини да създават полезност и стойност.

Готови решения

Както може да се очаква, Aetherflux ще използва готови решения, за да ускори развитието на идеята си. Неговите сателити са закупени готови от доставчика Apex. Мощните лазери, които фирмата планира да използва, са налични в търговската мрежа.

Освен това стартъпът ще използва SpaceX като партньор за изстрелване на сателитите си – или поне на своята първа мисия през 2026 г.

„Частта, която изграждаме сами, е действителният оптичен дизайн, системите за управление и връзката за предаване на енергия, както и наземната станция“, казва Бхат.

Коментар