Проведе се първият уеб видеочат с космоса

Уникален видео чат се състоя на 28 ноември. Астронавтът Томас Рейтър отговаря на въпроси “на живо”, през Интернет, от Международната космическа станция.    
Това е първият уеб видео чат с космоса, съобщава Европейската космическа агенция (ESA), която осигури провеждането на сесията заедно с немския оператор T-Online.
Космическите ентусиасти разговаряха на немски чрез директна видео уеб връзка с Томас Рейтър. Астронавтът на ESA беше в този момент на 400 км над Земята в изпълнение на историческата мисия “Астролаб”.
Участниците в първия по рода си уеб разговор с космоса получиха информация от първа ръка за целите на мисията, за начина на живот и работата на Рейтър. Въпросите достигаха до немския астронавт през модератор. Рейтър отговаря в реално време, докато станцията прелита над Русия със скорост от 28 хиляди километра в час.
Чатът и социалните мрежи са важни комуникационни средства за младите хора, заяви говорителят на ESA. Агенцията очаква събитието да насърчи интереса на младежите към космическите изследвания и към кариера в тази област.
Томас Рейтър е първият европейски астронавт в дългосрочна мисия на Международната космическа станция. Той излетя със совалката Дискавъри на 4 юли и ще се завърне на Земята през декември.
Мисията Astrolab също е първа по рода си научна програма в Европа. Тя включва експерименти от областта на психологията, физиката, биологията и радиационната дозиметрия.
Най-популярният в Германия оператор T-Online, заедно с ESA предлагат на уеб аудиторията уникални репортажи от космическите кораби, изследващи Луната, Венера, Марс, Сатурн и комети, както и от мисиите с хора на борда на Международната космическа станция.
Особено популярна е секцията "ESA Photo of the Week", която показва фантастични картини от космоса и от мисиите за наблюдение на Земята. Наскоро ESA започна партньорство и с Google Earth, за да доставя сателитни изображения от глобални природни бедствия.

Коментар