Снежен леопард “хванат” с GPS нашийник

Най-после екип от учени успя да закачи GPS нашийник на женски снежен леопард, хванат в планината Пурдум Мали в Пакистан. С негова помощ те ще могат следят движенията на тайнственото животно, разкрива BBC.

През следващите няколко месеца международен екип от учени ще се опита да постави хай-тек нашийници на още четири снежни леопарда. Този рядък тип хищници е изключително труден за изследване, поради самотната им природа, стръмния, скалист терен и навиците им да се движат само в сумрак.

Учените се надяват да съберат достатъчно информация за движенията и района, който животните покриват всекидневно. GPS системата ще излъчва данни за местоположението на леопарда по няколко пъти на ден. Те ще се предават към приемниците на изследователския екип чрез американско-френската сателитна система за пренос на данни Аргос. Събраната информация ще бъде изключително важна за съхраняването на снежните леопарди.

Смята се, че между 3 500 и 7 000 от този вид живеят на свобода в непристъпните планини на Централна Азия, но има опасност да бъдат изтребени от ловци, заради ценната им кожа или от пастири, защитаващи стадата си.

От 1972 г. снежните леопарди са в Червената книга на застрашените от изчезване видове. За да бъде запазена тяхната популация, учените трябва имат сведения от какво пространство се нуждаят, за да водят нормален живот. Колкото и да е странно, признава ръководителят на проекта Том МакКарти, през 2006 г.  учените все още нямат точен отговор. Предполага се, че става дума за от 65 кв.км до 1000 кв.м.

Изследването ще даде и друга важна информация за това дали дивите котки избягват населени от хора места и пътища, или се събират около животновъдни райони. Всички тези данни ще послужат за изграждането на резерват, в който снежните леопарди да живеят в естествена среда, без заплаха от унищожение и изчезване.

Коментар