Улесняват мобилните комуникации от кораба

Европейската комисия прие нови правила, за да улесни пътниците и екипажите на кораби в териториалните води на ЕС да провеждат разговори по мобилен телефон или да изпращат и приемат текстови съобщения, когато са извън обхвата на наземните мрежи за мобилна телефонна връзка.

Десетки милиони хора, пътуващи и работещи на кораби навсякъде в европейските териториални води, ще бъдат в състояние да използват своите мобилни телефони без проблеми с радиосмущенията, коментира комисарят на ЕС по цифровите технологии Нели Крус. Новите правила хармонизират техническите и правните условия за съобщителни услуги на борда на кораби и проправят пътя за иновативни приложения, като например дистанционно наблюдение на натоварени на борда контейнери. Това поражда правна сигурност и икономически възможности за доставчиците на услуги, които искат да предложат цялостна трансгранична морска мобилна връзка, съобщи Европейската комисия.

С приетите правила следва да се сложи край на предишната смесица от двадесет и седем различни национални законодателства относно покритието с мобилна връзка на борда на кораби, обслужващи круизни линии, товарни кораби и фериботи в европейски териториални води.

Съобщителните услуги на борда на кораби се осъществяват чрез малки (т.нар. „пикоклетъчни“) бордови базови станции, които чрез спътник свързват телефоните на пътуващите по море с наземни мрежи.  Бордовите услуги осигуряват на потребителите връзка чрез далекосъобщителни системи посредством обикновен мобилен телефон.

Току-що приетото от Комисията решение гарантира, че радиочестотите 900 MHz и/или 1800 MHz, на които функционира системата GSM, са на разположение за съобщителни услуги на борда на кораби при хармонизирани технически и експлоатационни условия. То гарантира също така, че услугите за мобилна връзка на борда на кораби не причиняват смущения в осъществяването на съответни наземни услуги, така че не съществува опасност крайбрежни потребители на мобилна връзка да бъдат погрешно свързани към бордови системи.

Същевременно Комисията прие препоръка към държавите от ЕС да либерализират своите разрешителни режими по такъв начин, че всеки оператор на бордови услуги, получил разрешение в една държава, да може да предоставя услуги в териториалните води на други държави от ЕС, без да са необходими допълнителни лицензи.

Обединени, тези две мерки ще улеснят пътниците и корабните екипажи да поддържат връзка със своите семейства и приятели чрез собствените си мобилни телефони, когато са в морето.  Постоянната морска връзка ще позволи и наблюдение в реално време на превозваните стоки благодарение на датчици с дистанционно действие. Например, от разстояние може да се следи температурата и влажността в даден контейнер, така че да се контролира по всяко време качеството на натоварените на кораби стоки.

Държавите-членки на ЕС разполагат с 12 месеца, за да осигурят възможност за предоставяне на услуги за мобилна връзка на борда на кораби в съответните радиочестотни ленти и да приведат своето национално законодателство в съответствие с решението. Те следва също така да гарантират, че потребителите са надлежно информирани относно условията за използване на услуги за мобилна връзка на борда на кораби.

Технически връзката се осъществява по следния начин: телефоните на пътуващите по море се свързват към бордови клетъчни базови станции, функциониращи в радиочестотните ленти 900 MHz и 1800 MHz (често наричани „GSM честоти“), които от своя страна се свързват към наземна опорна мрежа посредством спътник. Това позволява комуникации с абонати на всички далекосъобщителни мрежи чрез използване на обикновен мобилен телефон.

Коментар