ЕК изисква повече женска власт в бизнеса и администрацията

Едва всеки десети член на управителните съвети на най-големите публично търгувани дружества в Европа е жена, докато управителите на всички централни банки в ЕС са мъже, разкрива нов доклад на Европейската комисия. В него се посочва, че икономиката би могла да се възползва от пълното представителство както на мъжете, така и на жените на висши длъжности.

Докладът предшества нова стратегия за равенство на половете, която Комисията ще приеме по-късно тази година.

„Проучванията показват, че предприятията, в които жените са добре представени, постигат по-добри финансови резултати“, заяви Вивиан Рединг комисар на ЕС за правосъдие, основни права и гражданство и заместник-председател на Европейската комисия.

В доклада „Повече жени на ръководни длъжности – ключ към постигане на икономическа стабилност и растеж“ се посочва, че жените продължават да бъдат много слабо представени при вземането на решения в областта на икономиката.  В корпоративния свят почти 89% от членовете на управителните съвети на най-големите публично търгувани дружества в Европа са мъже.  Неравенството е най-голямо при най-висшите длъжности, където само 3% от тези дружества са ръководени от жени.

Норвегия се откроява като единствената страна, която е най-близко до желаното равновесие на половете: управителните съвети на най-големите публично търгувани дружества са съставени от 42% жени и 58% мъже в резултат на законово определена квота.

Същевременно няколко проучвания показват, че представителството и на двата пола дава резултати и че съществува положително съотношение между дела на жените на ръководни длъжности и постиженията на дружеството. Проведено във Финландия проучване, например установи, че дружества, в чийто управителен съвет е налице равновесие между половете, са средно с 10% по-рентабилни от дружества, в чийто управителни съвети членуват само мъже.

Що се отнася до вземането на решения в политиката понастоящем съотношението между мъжете и жените в Европейския парламент е най-балансирано от неговото създаване през 1979 г. насам, а именно 35% жени и 65% мъже.

Делът на жените, депутати в националните парламенти (еднокамерни/долни камари) в Европа като цяло е нараснал от 16% през 1997 г. на 24% през 2009 г. Това обаче все още е доста под т.нар. критична маса от 30%, считана за необходимо условие, за да могат жените да упражняват значимо влияние в политиката.

В националните правителства ситуацията се подобрява постепенно, като делът на жените на висши министерски постове в правителствата на държавите-членки на ЕС е 27%. Европейската комисия наброява в своя състав девет жени комисари (33%) и осемнадесет мъже (67%), което представлява най-добрия резултат досега като равновесие на половете спрямо 5,6% за периода 1994 — 1995 г.

Повече от половината (55%) европейски граждани, анкетирани в рамките на неотдавнашно проучване на Евробарометър, смятат, че въпросът за съотношението жени/мъже в парламентите трябва да бъде разгледан „спешно“. Според проучване, проведено през 2009 г. под егидата на шведското председателство на ЕС, премахването на различията в трудовата заетост на мъжете и жените в държавите-членки на ЕС би могло да доведе до потенциално увеличаване на БВП с 15 до 45%.

Коментар