
Интегрирайки сензора MLX90617, производителите на индукционни котлони могат да създадат по-прецизно решение за измерване на температурата (снимка: Melexis)
Инфрачервен термометър на Melexis революционизира дизайна на индукционните котлони, като подобрява прецизността и ефективността при измерване на температурата. Значителен принос за разработката на новата технология има българският екип на компанията.
Като използва усъвършенстваната оптична филтрация, сензорът MLX90617 може да измерва температурата на дъното на съдовете за готвене през стъклокерамичната повърхност на котлона, което води до изключително прецизен контрол на температурата и безопасност за потребителя по време на и след готвене.
За разлика от предходната генерация индукционни котлони, които измерват температурата на керамичното стъкло, новият сензор на Melexis използва специална технология , за да „гледа” през стъклото и да отчита в реално време температурата на дъното на съда за готвене.
Сравнението на резултатите показва, че измерването е значително по-близо до реалната температура на съдовете, осигурявайки по-точен контрол при готвене, подчертаха от разработчика.
С интегриране на сензора MLX90617, производителите на индукционни котлони могат да създадат по-прецизно решение за измерване на температурата, което за потребителите означава подобрена точност при готвене.
В разработката на сензора MLX90617 значителен принос има българският екип на Melexis
(снимка: Melexis)
„Разработката на MLX90617 беше инициирана от нуждите на нашите клиенти. Въпреки това, предизвикателствата, свързани с работата със сравнително слаби инфрачервени сигнали при къси дължини на вълната, ни накараха да се замислим дали проектът е осъществим”, сподели Йорис Рулс, маркетинг мениджър в Melexis.
„След задълбочени разработки и тестове, ние не само преодоляхме тези препятствия, но и създадохме рентабилно и лесно за използване решение, което напълно отговаря на нуждите на нашите клиенти”, допълни той.
Тъй като сензорът измерва директно температурата на дъното на съда, а не на стъклото, електрониката на котлона получава по-точна информация за температурата на храната. Това е особено полезно при готвене, изискващо прецизен контрол в тесни температурни граници.
Освен това системата може да повиши безопасността, като открива температури извън допустимия диапазон, както и да подпомага разработването на по-интелигентни автоматизирани готварски системи.