ИТ седмицата: пролетна активност на слаб пазар

Бизнесът с високи технологии традиционно се раздвижи в края на март. Засилената активност в изявите на местните играчи подсказва оптимизъм за излизане от кризата в унисон със започналото възстановяване на развитите пазари в света.

Седмицата започна обаче с тревожни данни за състоянието на хардуерния пазар у нас. Цели сегменти от технологичния бизнес се борят за оцеляване, обяви агенцията за проучвания и анализи CBN. Бизнесът с хардуер продължава да изживява най-трудните си периоди от началото на свободния пазар, сочат данните за четвъртото тримесечие на 2009 година, което е шесто поред със спад.

Добре подбрани технологични решения могат да помогнат на компаниите да пестят разходи в условия на криза. Такъв потенциал имат телефонните IP централи на Platan, които вече са достъпни на българския пазар от системния интегратор Теленова, стана ясно през седмицата. Очаква се те да се наложат като най-достъпните подобни решения на пазара у нас.

Значителни спестявания реализират и софтуерните решения на Lotus. Ключът за това е в оптимизация на инфраструктурата и въвеждане на нови технологии, стана ясно на конференцията "Lotusphere Comes to You 2010" в София, организирана от IBS България. Софтуерът с марката Lotus подобрява съвместната работа и снижава разходите в няколко аспекта – за сървъри, сторидж, човешки ресурси и софтуерни лицензи.

През седмицата един от големите дистрибутори у нас – Диджи Електроникс – обяви партньорство с известния производител на GPS навигатори Mio. Първата пратка устройства ще бъдат достъпни на пазара чрез партньорската мрежа на Диджи още през април. Компанията е амбицирана да наложи Mio като предпочитан бранд за GPS навигационни системи на българския пазар.

Основателите на телекома Орбител хвърлиха бомбата през изтеклата седмица с мащабно начинание в Индия. Николай Горчилов и Виктор Францес стартираха проект за широколентови интернет услуги, в партньорство с американската компания "Sigma Designs", като ще използват своето ноу-хау от сектора на LAN операторите в България.

Интересна тенденция разкриха анализаторите от IDC. И тя е, че "сигурността като услуга" среща радушен прием сред големите потребители у нас. Над 30% от телекомуникационните дружества в страната са в процес на въвеждане на "Security as a service" – относително нова тенденция в областта на решенията за ИТ защита.

Продължават действията срещу софтуерното пиратство. Поредна акция на сектор Икономическа полиция, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), установи нарушение от асемблаторска фирмa в София. Иззети бяха седем компютърни системи, съдържащи нелицензирани копия на софтуерни продукти.

Нова полезна услуга предложи на гражданите информационният център на НАП. Справки за здравноосигурителния статус вече могат да се правят и по телефона, благодарение на ИТ решение, реализирано от Парафлоу Комуникейшънс, стана ясно през седмицата.

На световния пазар една от интересните новини сътвориха Toshiba и фирма, подкрепяна от Бил Гейтс. Двете страни преговарят за съвместен ядрен бизнес. Очакваните инвестиции в проекта за създаване на ядрени реактори са на стойност няколко милиарда долара.

Seagate пък опроверга очакванията на някои анализатори, като запази лидерската си позиция на пазара за твърди дискове. Конкурентът Western Digital не успя да го изпревари, въпреки забележимия възход в последно време.

На компютърния фронт Acer разкри отново високи амбиции. Шефът на компанията заяви преследваната в близките години цел, а именно първо място на пазара за лаптопи.

Не е розово положението обаче на друга известна компания – американската Palm. Банкрут или продажба очакват закъсалия производител на смартфони. Компанията изпада в неплатежоспособност, като е възможно цената на една нейна акция да стигне $0.

по темата: „ИТ седмицата: пролетна активност на слаб пазар”

добавете коментар...

  1. Neli

    Каква е тази статия без логика в нея?

Коментар