Лингвистична технология предотвратява инфекции

Всяка година инфекциите, придобити в болници, засягат милиони пациенти по цял свят. Учени от Xerox, съвместно с френски лекари, изследват как лингвистичните данни могат да бъдат от полза за решаване на този проблем.

По време на тригодишен проект учените ще използват високотехнологичен инструмент за търсене в текстови масиви, за да анализират медицински картони и автоматично да отсяват пациенти, които са подложени на риск от заразяване с болнични инфекции.

Проектът ALADIN (Assistant de Lutte Automatisée et de Détection des Infections) е спонсориран от френското правителство с цел по-бързо регистриране и редуциране на болничните инфекции. Екипът ще използва технологията FactSpotter, разработена от Европейския изследователски център на Xerox (XRCE) във Франция, за да преглежда медицински картони и да разпознава специфични условия за идентифициране на пациенти, които може да са заразени с болнични инфекции.

Софтуерът не просто откроява важна информация, като симптоми на пациента, лекарства и видове бактерии, но също установява и връзката между тях. Когато тази връзка покаже потенциален риск от болнични инфекции, системата автоматично предупреждава персонала, за да могат да бъдат предприети предпазни мерки.

„Болничните инфекции са сложни и могат да бъдат следствие на разнообразни причини. Може да са пряк резултат от даден начин на лечение или напълно независими от него, но свързани с болестта или състоянието на пациента,” казва д-р Мари-Хелене Мецгер, медицински ръководител на проекта. „Лингвистичната технология играе жизненоважна роля при извличане на информацията, която е нужна за правилната оценка на състоянието и за вземането на правилното решение. Това е смисълът на целия проект”, допълва Мецгер.

Според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ, болничните инфекции в страната са причина за 1,7 млн. заразявания и 99 000 смъртни случая годишно. Възникналите разходи за лечение са на стойност $45 млрд. годишно. Според данните за Франция, 4000 смъртни случая годишно са причинени от болнични инфекции, а 1/3 от тях биха могли да бъдат предотвратени.

„Пациентите са различни, което прави невъзможно улавянето на всяка частичка уместна информация в изчерпателен списък или формуляр,” казва Фредерик Сегонд,  ръководител на изследователската дейност в XRCE и координатор на проекта. „Използвайки нашата технология за търсене в текстови масиви за анализиране на цели медицински картони на пациенти, можем да извлечем специфична информация за всеки случай, която да помогне на лекарите да поставят правилната диагноза и да предприемат бърза и правилна реакция”, допълва тя.

Проектът обединява много области на уникална експертиза в сферата на лингвистиката, медицинската терминология, епидемиологични наблюдения, лекарствени инфекции и инфекции, свързани с болнично лечение.

Коментар