Е-управлението у нас правено “на парче”

Проектите на електронното управление у нас не са били планирани като една система. Парадоксално е, че през целия период от 2000-та година насам дейностите са развивани на парче при липса на общовалидни организационни, информационни и технологични стандарти, заяви днес на семинар заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

МТИТС се е изправил пред проблеми, предизвикани от сериозна липса на координация при изграждане на електронно управление. В програмните документи след 2000 г. се предвижда развитието на е-управление да става въз основа на модел, спрямо който да се залагат и отчитат резултатите. Но това изискване е останало само като пожелание.

В резултат на работата “на парче”, някои готови е-услуги на общини и министерства не могат да бъдат интегрирани към правителствената платформа. Дори на ниво планиране, доставка и поддръжка на хардуер и софтуер, липсва последователност, каза още Русинов по време на семинара, организиран от Сага Технолъджи.

Така например, има сървъри, но не е осигурена поддръжка /вентилация и непрекъсната работа при спиране на тока. Доставени са софтуерни продукти, но те не се използват или доставките се дублират.

МТИТС ще използва целия административен ресурс, с който разполага, за да предложи във възможно най-кратки срокове работещ модел за е-управление, заяви зам.-министърът. Готовност за сътрудничество са декларирали браншовите и неправителствените ИТ организации.

Включването на бизнес решения в процесите на управление е първа стъпка от усилията за модерна политика. Следващият етап е да се даде възможност на гражданите и структурите на гражданското общество да участват в управлението, каза Русинов.

Коментар