ИТ седмицата: Световната индустрия излиза от кризата

Отминаващата седмица донесе отлични новини от големите играчи в ИТ индустрията. Много от знаковите компании в хай-тек сектора изнесоха финансови данни за последното тримесечие, които почти еднозначно показват тенденция на ръст в приходите, и особено в печалбите, в резултат на направените вече оптимизации в условията на криза.

Дори и закъсалата Palm демонстрира оптимизъм, като обяви, че ще може да просъществува и сама, въпреки незавидното си финансово състояние. Станаха факт и някои интересни поглъщания, потвърждаващи прогнозите на анализатори, че тази година предстои сериозно раздвижване в M&A сектора.

Добрите новини от тази седмица бяха "подсказани" от Sony Ericsson, която миналия петък обяви 21 милиона евро печалба за първото тримесечие, докато за същия период на миналата година загуби 836 милиона евро. От ръководството на шведско-японския венчър обясниха излизането на плюс с действията по преструктуриране на бизнеса и пускане на нови продукти.

В началото на седмицата символът на ИТ индустрията IBM зарадва акционерите с новината за 5,3% ръст на приходите за тримесечието, или 22,857 милиарда долара в стойностно изражение. Чистата печалба на Синия гигант се е увеличила с 13,3% до 2,601 милиарда долара, спрямо същия период на миналата година.

Бизнесът на Philips дори надмина очакванията на анализаторите. През първото тримесечие най-големият производител на осветителна техника отчете 200 милиона евро чиста печалба, докато за същия период на миналата година фиксира загуба от 59 млн. евро. Анализаторите пък прогнозираха печалба от 102,4 млн. евро. Добрите резултати са постигнати в резултат на съкращаване на работни места и ръст в търсенето на развиващите се пазари.

Ярко потвърждение за възхода на ИТ индустрията дойде от лидера във виртуализацията VMware. Приходите и печалбата на компанията нараснаха с над 30% през първото тримесечие. VMware обяснява положителните резултати с отложеното търсене на софтуер от страна на корпоративните потребители. Излизайки от кризата, компаниите са започнали да изпълняват по-рано планираните проекти за обновяване на ИТ инфраструктурите си.

Завиден ръст на печалбата обяви и Apple. За финансовото второ тримесечие "ябълката" е на печалба от 3,074 млрд. долара, което е с 90% повече спрямо същия период на миналата година. Приходите на компанията за второто тримесечие са достигнали 13,50 милиарда долара.

Покрай Apple, живна и бизнесът на оператора AT&T, който е изключителен доставчик на iPhone на американския пазар. Постъпленията на оператора бележат ръст от 0,3% за тримесечието и достигат 30,6 милиарда долара – резултат, който определено изненада скептично настроените анализатори.

Умопомрачителен ръст на печалбата обяви Nokia, лидер на пазара за мобилни телефони. Чистата печалба на компанията за първото тримесечие нарасна 44 пъти до 175 милиона евро. Впечатляващият резултат се обяснява с ниската база за същия период на миналата година – тогава Nokia спечели едва 4 милиона евро. Ръстът в продажбите се дължи на подобрените икономически условия във всички региони, на които оперира компанията.

Седмицата на възродения ИТ бизнес "затвори" Microsoft. Софтуерният гигант съобщи за 35% ръст на чистата печалба за тримесечието, достигаща $4,01 млрд. Приходите на корпорацията възлизат на $14,5 млрд., което е 6% ръст. Но сякаш от Microsoft се очакваше повече, защото акциите й поевтиняха след публикуване на финансовия отчет…

Коментар