BSA с два важни меморандума

Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA) обяви, че е сключило два важни меморандума за сътрудничество в борбата срещу интелектуалното пиратство в България. Докумените са подписани при посещението у нас на Георг Хернлебен, директор за Централна и Източна Европа, Близък Изток и Африка на  BSA, и Тома Лимузен-Ламот, председател на Комисията за Югоизточна Европа на организацията, по повод десетата годишнина от официалното отбелязване на Световния ден на интелектуалната собственост.

Меморандумът на BSA с министерство на културата и Международната федерация на звукозаписната индустрия (МФЗИ) предвижда конкретни мерки за повишаване ефективността на административното правоприлагане и провеждането на съвместни кампании за повишаване на обществената култура и респект към правата от областта на интелектуалната собственост и в частност, компютърните програми като защитени обекти. По-късно бе подписан подобен меморандум между BSA, МФЗИ и МВР.

Освен традиционните усилия за ограничаване на престъпленията срещу интелектуалната собственост следва да се работи и за промяна на обществените нагласи към този проблем, посочи Георг Хернлебен.

„Над 60% от софтуера в България е нелицензиран”, коментира той, като добави, че в Европейския съюз този процент средно е 35. „Пиратството е незаконно, то засяга не само работните места, но и изграждането на информационното общество като цяло", каза представителят на BSA, като отличи работата на българските полицейски служби в борбата с кражбите на интелектуален труд.

"Нашият стремеж е България да има стабилна и предвидима политика в областта на интелектуалната собственост и трайно да останем извън т. нар. "черен списък", каза министърът на културата Рашидов, който получи статуетка за принос в закрилата на интелектуалната собственост. Такава бе връчена и на министър Цветан Цветанов.

Коментар