Отпечатват соларни клетки на хартия

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са готови да отпечатат соларни клетки върху хартия, потвърждавайки тенденцията към все по-тънки материали, съобщава GreenTech.bg.

Ефикасността на новия метод обаче е много по-ниска в сравнение с познатите видове соларни клетки. Хартиените слънчеви клетки постигат ефикасност от около 1,5-2%, докато конвенционалните силициеви панели традиционно имат около 15-20% ефикасност.

Въпреки това учените посочват, че откритието е от голяма значимост и сега му предстоят години на усъвършенстване, преди да достигнат етап на комерсиализация. Дори и ако ефикасността не се подобри значително, може да окаже, че евтиният и изобилен соларен материал е по-подходящ за събиране на енергия, особено ако става дума за портативна електроника.

Относителният ефект на химикалите и процесите, използвани в системата, също може да се окаже интересен въпрос. Ако вредните материали, използвани в една „отпечатана“ соларна клетка, са по-малко, то ползите от това може да надделеят над недостига на ефикасност в сравнение с останалите, по-ефикасни, но по-токсични соларни системи.

Коментар