Румънци нямат пари даже за кабелна ТВ

Жителите на малките селища в Румъния, където безработицата расте сериозно, а покупателната способност се срива ден след ден, са започнали масово да се отказват от кабелна телевизия у дома, съобщава Ziarul Financiar. В опит да ограничат разходите си до възможния минимум, домакинствата се отказват от всичко, което не е жизненоважно.

Информацията идва от UPC, един от водещите кабелни оператори в страната. За първото тримесечие на годината фирмата е загубила 31 900 клиенти – потребители на кабелна телевизия.

Компанията е вторият най-силен играч в този сегмент и през последните месеци неколкократно намали тарифите си, посочва Ziarul Financiar. В много случаи нейните промоции предлагаха услуга, значително по-евтина от тази на най-големия кабелен оператор в страната, добавя изданието.

Въпреки всичко обаче много жители на малките селища вече не могат да си позволят дори месечната такса от 18 леи (еквивалент на около 8,50 лева), казва Северина Паску, главен финансов директор на UPC Румъния.

От друга страна обаче броят на потребителите на цифрова телевизия е нараснал със 100 хиляди души спрямо миналата година. Така общият брой на потребителите на цифрова телевизия в северната ни съседна е достигнал 245 600 души.

Нарастването на клиентската база при по-скъпите услуги като интернет и сателитна телевизия е позволил на ТВ оператора да запази нивото на приходите си на равнището от миналата година, въпреки намаляването на броя на потребителите на кабелна телевизия в съчетание с намалените тарифи за нея.

Коментар