ЕС улеснява финансирането на научни изследвания

Нови правила за кандидатстване и нови процедури за отчет при финансиране на научни изследвания подготвя Европейската комисия.

В момента много изследователи намират процедурите за получаване на финансиране от ЕС за своите проекти непоследователни и ненужно сложни. Освен това те се оплакват от кратките срокове за отговор на поканите за представяне на предложения за научни изследвания, както и от забавяния на плащанията на различни етапи от проектите.

Наскоро Комисията съобщи, че предлага нови правила, насочени към опростяване на процедурите за кандидатстване и управление на финансирането, като признава, че участието във финансирани от ЕС проекти е сложно. Планът е насочен към въвеждане на нови компютърни системи, модернизиране на административните процедури, гарантиране на последователно прилагане на правилата и своевременно публикуване на поканите за представяне на предложения. Група експерти ще наблюдават новите правила, за да преценят дали ефектът от тях е положителен.

В отделно предложение за преразглеждане на цялостното финансиране от ЕС са посочени и по-сериозни промени. Ако предложението бъде прието, това ще означава отпадане на задължението за разбивка на всички разходи. Методите за финансов отчет също ще бъдат адаптирани към използваните в държавите от ЕС методи при финансиране на научни изследвания.

В десетгодишната си икономическа стратегия ЕС подчертава значението на научните изследвания за възстановяване от рецесията и дългосрочен растеж. Една от нейните цели е увеличаване на финансирането за изследвания до 3% от БВП на Съюза с цел да бъдат привлечени най-добрите изследователи и иновативни компании.

ЕС е определил бюджет от 50,5 млрд. евро за финансовия период 2007-2013 г. Тук не са включени ядрените изследвания, които имат собствен бюджет от 2,7 млрд. евро за периода 2007-2011 г.

Сложните правила обезкуражават много изследователи, особено работещите за малки предприятия – една от основните целеви групи на предложените промени.

Комисарят по научните изследвания Мойра Гейгън-Куин изготвя препоръки как Европа да постигне целта от 3%, които ще бъдат представени на есенната среща на върха на ЕС. Препоръките ще вземат под внимание “големите предизвикателства”, пред които е изправено обществото, като изменението на климата, продоволствената сигурност и застаряването на населението.

Коментар