Технологиите правят сградите по-умни и зелени

Три основни параметъра определят съвременната сграда, комфортна за живот или работа: тя е природосъобразна, енергийно ефективна и високо интелигентна. Технологиите са основните “виновници” това да се случва. Затова днес погледът е обърнат именно към тях и от технологиите се очаква да направят домовете и офисите ни комфортни, ценово ефективни и чисти.

Шест основни неща се очакват от съвременните сградни технологии, обобщи Тошо Киров от българския Институт по фасилити мениджмънт по време на конференцията “Smart Facilities”, организирана от Юкономикс в “Илиев Център” в София днес, а именно:

  • да могат да интегрират алтернативни източници на енергия – при това не само “традиционните” вече соларни инсталации, но и ресурси като подземни води за охлаждане или отопление на пространството;
  • осигуряване на максимален комфорт;
  • все по-широки възможности за оптимизиране на експлоатационните разходи;
  • висока степен на сградна автоматизация – максимална автоматизация на сграднните системи;
  • повишаване на нивото на сигурността (това е свързано не само с несигурността в ежедневието ни, но и с възможността на самата техника, както и с все по-малкото ползване на жива сила за обезпечаване на сигурността);
  • задълбочаващо се интегриране на сградните системи.

Отговаряйки на тези шест очаквания, съвременните сградни технологии позволяват създаване на т. нар. “зелени сгради”, които са една от най-актуалните тенденции в строителството и фасилити мениджмънта. За да се наричат зелени, тези нови сгради имат отношение към следните въпроси:

  • опазване на околната среда;
  • грижа за природните ресурси и ефективно енергийно потребление;
  • положително влияние върху хората (качествена и здравословна работна среда);
  • положително влияние върху финансовите разходи (ефективност на финансовите разходи от гледна точка на възвръщаемост на инвестицията).

Основните параметри на зелените сгради обхващат техните енергийна ефективност, използване на природосъобразни материали в изграждането, минимално замърсяване на околната среда през целия жизнен цикъл, осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд/живот, гарантиране на оптимални оперативни разходи, спазване на екологичните норми при проектиране и строителство.

Елемент от концепцията за тези зелени сгради е т. нар. “пасивна сграда”. Това е сграда, на която комфортен вътрешен климат може да бъде поддържан без активни отоплителни и охладителни системи – тя се охлажда и отоплява сама.

Всичко това се отразява върху професията на фасилити мениджъра. От него се иска висока степен на компетентност, притежание на професионално ноу-хау, прилагане на стратегически насочени политики за човешки ресурси, кооперативност и комуникативност. Освен това от него се очаква да следи съвременните тенденции при развитието на сградните технологии и автоматизацията на управлението. Накратко, фасилити мениджърът има отговорността да управлява сградата и целия й жизнен цикъл, като осигурява повишаване на стойността й във времето.

Аутосорсингът е много важен аспект от фасилити мениджмънта. Една фирма за фасилити мениджмънт не може да си позволи да има специалисти по всичко. Затова за нея е важно да може да “изнесе” част от дейностите си към компетентни доставчици.

Друг задължителен елемент от създаването и поддържането на зелените сгради е софтуерът. Необходим е професионален софтуер за управление на сградната автоматизация, посочи Киров. Пазарът предлага набор от различни решения в тази сфера.

Още един много съществен елемент от дейността на фасилити мениджмънта – но уви подценяван у нас – е поддръжката на горещи линии. Много често фасилити мениджърите са тези, които “отнасят” негативизма на служителите в една бизнес-сграда, породен от ежедневния стрес. Но често гневът на потребителите е основателен, затова е важно на оплакванията да може да се реагира адекватно. Горещите линии са потребни за приемане на оплаквания от клиентите, отреагиране, проследяване на реагирането при оплакване чак до проучването на задоволеността от реакцията.

Крайният резултат от обединяването на интелигентните технологии и съвременната професионална дейност по фасилити мениджмънт е създаването на интелигентни сгради, които осигуряват комфортно работно място, където човек да се чувства удобно и в добра кондиция, за да е работоспособен и ефективен.

Коментар