Програма на ЕС ще въвежда “социални роботи”

Европейската комисия прикани граждани, предприятия и изследователи да споделят идеи как най-добре да се използват информационните и комуникационни технологии (ИКТ), за да се подпомогнат хората в напреднала възраст да водят по-самостоятелен живот. В по-широк план се търсят нови начини за поставяне на ИКТ в услуга на най-уязвимите членове на обществото.

Допитването се извършва от група на високо равнище, създадена в изпълнение на съвместната програма за интелигентна заобикаляща среда (СП ИЗС). Ръководител на групата е Меглена Кунева, бивш европейски комисар, съобщи ЕК.  

Цел на съвместната програма за интелигентна заобикаляща среда, в която участват както Европейската комисия, така и държавите-членки на Европейския съюз, е да се гарантира, че ИКТ позволяват по-независим и по-достоен начин на живот на по-възрастните хора, които са социално изолирани, немощни, страдащи от хронични заболявания или с увреждания. Предвижда се разработка на нови решения за справяне с проблеми – например да се предотвратяват падания и да се оказва подкрепа на страдащите от деменция.  

Научноизследователските проекти по програмата включват, например, разработване на предназначени за гледане на по-възрастни хора „социални роботи“, които да подпомагат извършването на ежедневни задачи като например вдигане на предмети или готвене, или да задействат алармена система, ако вградена камера регистрира падането на човек.

Друг пример е „интелигентната домашна средa“, в която камери с вграден микрокомпютър тълкуват действията на лица и могат да съобщават на центрове за спешна помощ за изменения в тяхното поведение.

Осъществяват се и авангардни научни изследвания за разработване на управлявани от мозъка екзоскелети – външна екипировка, която възстановява способността на немощни хора да ходят, като реагира на нервни импулси в краката.

Публичният и частният сектор в Европа инвестират повече от 1 милиард евро в научни изследвания и иновации за повишаване на качеството на живот на застаряващите хора: около 600 милиона евро по съвместната програма за интелигентна заобикаляща среда (СП ИЗС), приблизително 400 милиона евро по рамковата програма на ЕС за научни изследвания и повече от 50 милиона евро досега по програмата за подкрепа на политиката в областта на ИКТ.  

Инициативата СП ИЗС е насочена и към иновативни малки и средни предприятия (МСП), каквито са приблизително 40% от участниците в нея. Допитването ще продължи до 1 юли тази година.

Коментар