Продължава възстановането на европейската икономика

Европейската икономика продължава да показва признаци на възстановяване през първата половина на 2010 г., подпомагана в частност от съживяване на глобалната търговия и стопанската активност, се казва в нов доклад на BusinessEurope – най-голямата бизнес и работодателска организация в Европа.

Усещащият се ефект от кризата с държавните дългове поражда несигурност в момента, но не се очаква да попречи на основния сценарий за възстановяване. Износът е ключов фактор за подпомагане на възхода, като се очаква да се увеличи с над 5% през тази и следващата година.

Слабото евро също допълнително подпомага европейския износ, но това се компенсира със загуба на доверие и висок риск, сочи анализът, разпространен днес от БСК.

Безработицата в ЕС като цяло се очаква да се стабилизира малко под 10% през следващите месеци, а през втората половина на 2011 г. да се поднови създаването повече работни места.

Условията все още не са достатъчно добри за възстановяване на инвестициите, макар да се очаква възвръщане към среден растеж през следващата година. В момента най-големите пречки са достъпът до финансиране и слабото усвояване, като съответно 82% и 74% от допитаните в анкетата ги посочват като негативни фактори, оказващи влияние върху инвеститорските им решения.

Държавите, които са допуснали сериозен дисбаланс в миналото, ще продължат да усещат дълготрайните последици от кризата и през тази и следващата година.

В сравнение с други части по света, застоят на трудовия и продуктов пазари, както и по-големите пречки пред предприемачеството и пазарните иновации ще продължат да натежават и да пречат на благоприятния обрат в Европа, посочва BusinessEurope.

Предвижда се реалният растеж на БВП за 2010 г. да достигне 1.1% за ЕС и 1.0% за еврозоната. Това е леко понижение в сравнение с прогнозите от месец февруари, което се дължи главно на по-слабия изглед за инвестициите. Въпреки това, реалният растеж на БВП за 2011 г. се очаква да достигне 1.6% за ЕС и 1.3% за еврозоната, след като бавното възстановяване ще започне да се усеща в националната икономика.

В края на първото тримесечие стопанското производство в ЕС вече е с 8% повече в сравнение с нивото от миналата година.

Коментар