Задава се многомилиардна индустрия за сигурност на смарт-грида

Инвестициите в системи за сигурност на интелигентните електрически мрежи (смарт-грид) ще нараснат значително през следващите пет години, според доклад, публикуван днес от Pike Research. Анализаторите прогнозират, че общо 21 милиарда долара ще бъдат изразходвани в световен мащаб за киберсигурност, свързана с интелигентните електро- мрежи, между 2010 и 2015 г., пише GreenTech.bg.

Докато електрическата мрежа в САЩ – а и в други страни по целия свят – са на път да станат „умни“ системи с интегрирани комуникации, потенциалната заплаха от саботаж става все по-очевидна и буди все по-вече загриженост. Поради това, правителството на САЩ е отделило средства за разработване на протоколи за сигурност. Други правителства следват този пример.

В периода между 2010 и 2015 г., според доклада, около 15 процента от всички инвестиции в “интелигентни” електрически мрежи ще бъдат изразходвани за киберсигурност. Това ще значи, че общият обем инвестиции в глобален мащаб отива към 21 милиарда долара за следващите пет години, според доклада.

Северна Америка ще похарчи най-голяма част от тази сума, като се предвижда разходите й да се движат около 1,5 милиарда щатски долара годишно до 2015 г., следвана от Азия с годишни разходи от около 1,2 милиарда долара и Европа с около 784 милиона долара.

Прогнозата всъщност не е особено изненадваща. Има доста данни, събрани през 2009 г., които сочат, че електрическата мрежа в САЩ е уязвима за саботажи и че тя е била компрометирана от хакери-шпиони, които са тествали възможностите си за достъп до интелигентната мрежа. Оттогава насам правителството и експертите от индустрията сериозно наблягат на по-добрата защита на интелигентните електро-мрежи.

“Въпреки увеличеното внимание, липсата на оперативно съвместими стандарти за киберсигурност продължава да бъде сериозен проблем”, според доклада.

Националният институт за стандарти и технологии бе задължен от американското Министерство на енергетиката и Федералната комисия за енергийно регулиране да разработи стандарти, които могат да бъдат интегрирани във всички видове системи, образуващи комуникационната мрежа мрежа на смарт-грида.

Към 2010 г., според доклада, вече са идентифицирани няколко основни области, съставни елементи на една интелигентна мрежа, където възникват въпроси, свързани със стандартизацията. Сред тях са автоматизацията на дистрибуцията, системите за управление на електрически автомобили, съвременни измервателни инфраструктури.

Коментар