Кризата е довела до намаляване на данъците в ЕС

Нов доклад на Евростат сочи, че кризата е довела до намаляване на някои данъци. Изводът се основава на данъчните постъпления за 2008 година, така че ефектът от кризата не е напълно ясен, съобщи Европейската комисия.

За да бъде картината по-пълна, докладът проследява и промените в данъчната политика в резултат на кризата, като отчита мерките, въведени до пролетта на настоящата година.

Като цяло през 2008 г. данъчната тежест за европейците е намаляла – предимно заради понижаване на корпоративните данъци и на данъците върху доходите на физическите лица, тъй като правителствата се опитваха да смекчат ефекта от икономическата криза. Но средната данъчна тежест в 27-членния ЕС остава висока в сравнение с останалата част на света – главно поради системите за социална закрила.

Не се очаква тежестта да намалее през следващите години, тъй като повечето страни имат финансови проблеми, поради големите разходи в подкрепа на икономиките си.

През 2008 г. около 39,3% от БВП са постъпили в държавните хазни – първи спад на данъчната тежест от четири години насам (понижение с 0,4 процентни пункта спрямо 2007 г.). Въпреки това данъчната тежест е надвишавала с повече от една трета тази в САЩ и Япония.

Съотношението между данъчните приходи и БВП е много неравномерно в ЕС – то варира от 28% в Румъния до 48,2% в Дания, като е по-високо в „старите“ страни членки.

Много страни подпомогнаха доходите на физическите лица – по-често чрез повишения на различни обезщетения, отколкото чрез намаляване на ставките, тъй като правителствата се опитаха да подкрепят разходите на домакинствата, за да стимулират икономиките на страните си.

Най-високи са нивата на облагане на доходите на физическите лица в Швеция (56,4%), Белгия (53,7%) и Нидерландия (52%), а най-ниски са те в България (10%) и Чешката република и Литва (по 15% във всяка).

Ставките на корпоративните данъци, които от години спадаха, са останали на същото ниво или са се понижили. Средната ставка сега е 23,2% спрямо 35,3% през 1995 г.

През 2010 г. средната ставка на ДДС е нараснала до 20,2% спрямо 19,8% през 2009 г. През 2000 г. тя бе 19,2%.

Облагането на трудовите доходи – данъкът върху доходите на физическите лица и социалноосигурителните вноски, взети заедно – се е равнявало на около 34% от общите данъчни постъпления – почти без промяна в сравнение с по-рано.

Приходите от данъци върху потреблението, на които се пада около една четвърт от данъчните постъпления, са спаднали с 0,7 процентни пункта през 2008 г. – това е най-големият им спад за една година и показател за тежестта на кризата.

Коментар