Да запечатаме спомена от лятото: фотопринтер или фоторамка?

Гигабайти, гигабайти снимки ще запечатат всички светли моменти от ваканцията – почивката, преживяванията и емоциите, уникалните гледки. А какво ще правим с тях после? Да стоят на твърдия диск на компютъра, само за да знаем, че са там, не е достатъчно. За да им се полюбуваме повече, за да ги споделим с приятели и да разкажем „в картини“ как сме изкарали ваканцията, можем да ги разпечатаме на фотопринтер или да ги заредим във фоторамка.

Фотопринтери

Цифровите фотопринтери имат различни форми и размери, но всички правят едно и също: те превръщат нашите брилянтни цветни цифрови снимки във висококачествени фотоси на хартия. Благодарение на популярността на цифровите фотоапарати повечето фотопринтери днес са изненадващо достъпни и лесни за употреба – и повечето от тях дори не е необходимо да бъдат свързани с компютър.

Цифров фотоапарат с 2-3 мегапиксела или малко повече – и в съчетание с човешкия усет за красивото – е в състояние да улови достатъчно хубав кадър и с достатъчно качество, за да можете да отпечатате зашеметяващи фотоси, с които да събудите възхищението и благородната завист на всички приятели. Вече подсказахме някои хитрини за уникални снимки от ваканцията, но за да постигнем възможно най-добрите изображения освен тях ще е нужен и добър фото-принтер. Има няколко основни неща, които е важно да се имат предвид при избора – а от друга страна много често остават пренебрегнати.

Ето за какво е добре да се внимава при избора на фото принтер.

Резолюция или DPI (точки на инч)

Разделителната способност на принтерите се измерва в DPI. Това са малките точици цвят, които принтерът може да побере в един квадратен инч. Правилото е, че колкото повече са точките, толкова по-“бистра“ е снимката.

Повечето мастилено-струйни фотопринтери имат резолюция за цветен печат от 2400 x 1200 DPI, някои работят на 4800 x 1200 DPI, а някои модели достигат дори до 9600 DPI. Сублимационните принтери (за технологията ще стане дума малко по-нататък) обаче боравят със съвсем други параметри – при тях 300 DPI е предостатъчно.

Ако се оставят настрана маркетинговите хватки на производителите, истината е, че „проста“ 3-мегапикселова снимка, отпечатана на мастиленоструен принтер с 2400 х 1200 точки на инч, има всички предпоставки да изглежда фантастично (е, зависи и какво има на кадъра, разбира се!). Невероятни детайли и цветове, които изглеждат професионално – това е крайният резултат.

Касети мастило

Мастилено-струйните принтери обикновено използват три цвята за цветен печат. Цветният мастилен фотопринтер използва шест. За потребителя не е лоша идея да избере фотопринтер с отделни касети за мастилата. Това ще намали разходите, защото потребителят трябва да сменя само онази касета, която е свършила, а не целия комплект наведнъж заради това, че само едно от мастилата е изчерпано. Повечето фотопринтери работят с отделни резервоари за мастилата, които може да струват малко повече поединично, но пък ще спестят доста разходи в дългосрочен план.

Фотохартия

Налице е богат избор от носители, върху които можете да отпечатвате своите снимки – ярка бяла хартия, гланцирана, матирана, прозрачно фолио и др. Обикновено един фотопринтер работи най-добре с хартия от същия производител. Има и изключения, разбира се, но неписаното правило е, че добрият фотопринтер работи най-добре със „собствена“ хартия.

Допълнителните функции

При търсенето на фотопринтер има няколко допълнителни функции, които може да се окажат от значение. Една от най-популярните е допълнителният USB порт на принтера. Това позволява към него лесно да се свърже самият фотоапарат – директно, така че да се отпечатат няколко снимки, без да е нужно „посредничеството“ на компютъра.

Друга приятна възможност при някои модели е слотът за карта-памет. Това ви позволява да включите картата от фотоапарата директно във фотопринтера. Обикновено такива модели фотопринтери имат или малък екран за преглед на фотосите, или направо пълноцветен LCD дисплей, за да разгледате и дори леко да редактирате изображението преди печат.

Важно е да се знае, че повечето принтери не се доставят в комплект с USB кабел за връзка към компютър или фотоапарат. Не забравяйте да проверите това и ако е нужно, да си поръчате допълнителен кабел.

Технологията на печат

Когато стана дума за резолюцията, обещахме да кажем няколко думи за технологията на печат. Двата основни вида технологии, които се срещат при фото принтерите, са сублимационната и мастилено-струйната. И двете могат да създадат зашеметяващи снимки, но е добре да се знаят някои основни разлики между тях.

Сублимационните принтери използват силна топлина за изпаряване и разнасяне на твърдотелна боя върху повърхността на лист гланцирана фотохартия. Тези бои проникват в повърхността на хартията, създавайки гладки, реалистични градации и нюанси на цветовете, след което боята се втвърдява отново. След това принтерът нанася специално покритие върху хартията, за да предпази снимките от избледняване и да осигури устойчивост на влага и пръстови отпечатъци.

Много хора предпочитат сублимационните принтери, защото те създават превъзходни, реалистични цветове с гладки, преливащи тонове.

Мастиленоструйните принтери от друга страна „рисуват“ изображението върху фотохартията чрез множество малки точки с мастило от няколко касети. Тези принтери остават популярни заради сравнително ниската си цена и възможността за отпечатване на снимки с по-голямо разнообразие от размери, отколкото повечето сублимационни модели. Повечето мастилено-струйни принтери са в състояние да печатат и свежо изглеждащи текстове върху обикновена хартия при високи нива на скорост. Нерядко такива модели са вградена част от многофункционални устройства, които могат също така да сканират, копират и изпращат факс.

Ако имате намерение само да отпечатате няколко снимки – за изпращане на близки по време на ваканцията например – сублимационният принтер навярно ще е най-добрият избор. Ако ще печатате много снимки, или планирате печат и на текстови документи също, помислете за мастилено-струен модел.

Имайки предвид данните за резолюцията при едната и при другата технология, на пръв поглед може да изглежда, че сублимационните принтери с техните максимални 300 DPI при всички положения печатат по-зле от мастиленоструйните принтери, които достигат дори до 9600 DPI. Но не е точно така. Резолюцията не едните и на другите не може да се сравнява, защото технологиите са наистина много различни. Един сублимационен принтер на 300 DPI ще отпечата изображение, което изглежда отлично и би се получило също толкова добре при мастилено-струен принтер с 4800 DPI.

Какво още трябва да се има предвид при пазаруване?

Преносимост: някои принтери работят с опционални батерии, така че можете да ги вземете със себе си на различни места – на фирмени партита, семейни празненства и др.

Възможност за редактиране на снимките: някои принтери позволяват на потребителя да редактира фотосите директно върху фотопринтера. Устройствата, снабдени с цветен LCD дисплей, позволяват извършването на подобни операция изключително лесно. Тези възможности за обработване на снимките могат да варират от добавянето на дата и час или текст до преоразмеряване на изображенията и прилагане на редица подобрения преди печат.

Директно принтиране с PictBridge: масово възприетият формат PictBridge прави възможно директното отпечатване от цифрови фотоапарати. При използването на този стандарт изобщо не е нужно да сваляте снимките на компютъра и след това да ги разпечатвате. Затова го имайте предвид – ако цифровият ви фотоапарат разполага с PictBridge, то навярно няма да е лошо и принтерът ви да е снабден с тази система.

Размер на разпечатките: препоръчително е при избора на принтер той да може да поддържа минимум два различни размера за печат. Като неписано правило е прието моделите, които могат да отпечатват по-големи размери, да могат да отпечатват и по-широк диапазон от малки размери.

Хартия и мастила: сублимационните фотопринтери обикновено изискват специални хартия и мастило, изработени специално за тази технология. При тях резултатът е свързан с отлични цветови качества и дълголетие на направената снимка, но обикновено това значи и по-висока цена на копие. Ако се налага печат на по-голямо количество снимки, мастиленоструйните модели могат да предложат по-ниска цена за консумативите.

Скорост на печат: повечето сублимационни фотопринтери могат да правят стандартна снимка за около минута. Скоростта на печат на мастиленоструйните принтери обикновено зависи от вида на дюзите за мастилото в принтиращата глава, както и от нивото на качество на печатане. Скоростта на работа на фотопринтера може да варира от 20 секунди до една минута, а дори и повече.

Безжична мрежа печат: много от по-новите принтери имат вградена Wi-Fi функция, така че множество потребители на една безжична мрежа в даден дом или офис могат да имат достъп до принтера.

Фоторамки

Дали за да се любувате на собствените си фотографски попадения или за да изненадате близки с оригинален подарък, цифровата фоторамка безспорно е добра покупка, която ще достави много удоволствие с уникални „слайдшоу“ серии, с плавен преход между кадрите и защо не малко допълнителни ефекти. А някои от тези удобни устройства интегрират и видео, звук, Wi-Fi, Bluetooth…. Кое е най-хубавото? LCD технологията най-сетне е достатъчно достъпна, за да може тези малки джаджи да са на прилични цени.

Естествено най-важното нещо при покупката е принципът, който важи и за всяка друга покупка: ако не знаете какво искате, трудно нещо може да ви хареса. Затова предварително си изяснете какво очаквате от устройството. Ето пет идеи, които могат да помогнат при избора.

Мислете за потребителя

Някои от цифровите фоторамки имат фантастични функции като работа с уеб, боравене с браузъри, стрийминг онлайн радио, показване на текстови новинарски емисии. Оборудваните с Wi-Fi модул фоторамки често струват значително повече от тези, които нямат тази функция. Затова помислете добре: този, който ще ползва фоторамката, би ли използвал всички тези функции?

Web-функционалностите, които се управляват чрез голямо меню с опции, може да се окаже объркващо за начинаещите потребители. Ако бъдещият потребител е малко вероятно да използва Wi-Fi мрежа, оскъпяването на фоторамката заради този модул ще е излишен разход. Така че ако потребителят само ще разглежда снимки, най-добре е да сведете допълнителните функции до минимум. А и ще спестите пари.

От друга страна техно-маниаците навярно ще се радват да ползват уеб-функционалности като например възможността за изпращане на снимки през електронната поща до рамката или преглеждане на актуална прогноза за времето. Някои от най-новите модели могат да представят изображения от различни онлайн източници, например снимки от Picasa, Facebook и други.

Не плащайте само за марката

Не е невъзможно в процеса на търсене да се натъкнете на такова нещо: фоторамка от известна висококласна марка, с малко по-голям дисплей от другите модели и с много по-голяма цена от останалите оферти. Но само защото рамката е скъпа и е с логото на известен производител не значи, че си заслужава парите! Възможно е да се окаже, че такъв модел няма никакви привлекателни функции, да не говорим, че може да има и куп недостатъци – например бавно зареждане на снимките. Така че преди да тръгнете на пазар, разгледайте какви са отзивите на други купувачи.

От друга страна някои по-малко известни имена могат да се окажат добро попадение, предлагайки не само ниска цена, но и удобства като сензорен екран, поддръжка на видео и др. Току-виж такава находка се окаже с цена наполовина по-малка от марковото предложение.

Не признавайте по-малко от 640 на 480 пиксела

Изобщо не обръщайте внимание на модели с по-малко от 640 на 480 пиксела, независимо от цената! Някои от най-евтините модели фоторамки може да ви се сторят много атрактивни, но ако резолюцията е по-малка, например 480 на 234 пиксела, по-късно ще съжалявате. При такава резолюция рамката не може да представи качествено изображение и изображението, което ще виждате, ще е „на кубчета“, пикселизирано, „щърбаво“. Не си струва! Разглеждайте само рамки с разделителна способност от 640 на 480 или по-висока.

Изберете правилното съотношение

Фоторамките обикновено поддържат съотношение 4:3 или 15:9 (пропорции на изображението). По подразбиране повечето фотоапарати снимат при 4:3. В такъв случай рамка с формат 4:3 ще е най-подходяща за вашите снимки. За кадри със съотношение 15:9 ще трябва да се примирите, че софтуерът на фоторамката или ще отреже част от снимката, или ще я „смачка“.

От друга страна съотношението 15:9 дава на снимките усещане за приятен широкоекранен изглед. Ако той ви допада, то може би фоторамка с този формат ще е по-добрият избор и ще трябва да „научите“ и фотоапарата си да снима в такива пропорции. След това заснетите кадри, допълнени от приятния дизайн и интуитивния софтуер на фоторамката, ще я накарат да изглежда като мини HDTV.

Допълнителните възможности не са за подценяване

Превъзходното качество на изображението не е най-важната характеристика на снимката – поне не за всеки. Разбира се, всеки иска да види снимките си ясни и кристално чисти, но има и други приятни елементи, които фоторамката може да осигури. Дали не бихте искали тя да има акселерометър, така че можете да я завъртите и използвате в портретен режим, без да се налага да я настройвате, а след това да я завъртите и поставите отново хоризонтално, пак без да я пренатройвате? Искате ли да вашето слайдшоу от снимки да бъде гарнирано с приятна музика? Това може да изглежда като нещо елементарно и близко до акъла, но не всички рамки са еднакви и не всички имат такива възможности.

Ако държите на подобни малки подробности, то преди да тръгнете на пазар си направете списък със „задължителните“ функции.

Коментар