20 божествени движения редят кубчето на Рубик

Все още има хора по света, които отчаяно търсят всички различни комбинации за подреждане на адския пъзел, познат като кубчето на Рубик. Една международна група от математици е изпросила компютърно време от Google, за да реши тази нелека задача.

Тъй като математиците боготворят концепцията за ефективност (един от тях е инженерът от Google Джон Детридж), те отчаяно са търсили комбинацията от възможно най-малко размествания, необходими за подреждане на кубчето, независимо от това колко разбъркани са цветовете. Групата се чудела колко ли размествания ще са необходими на Бог, за да разреши една такава досадна земна задача.

„Има много алгоритми, различни по сложност и брой необходими размествания, но тези, които могат да бъдат научени от един смъртен, обикновено изискват повече от 40 движения”, споделят от екипа пред AFP.

Не е лесно да си обикновен смъртен. Притежаваме несъвършенства, които могат да попречат на нашата ефективност, коментира с немалка доза ирония Крис Матишчик от CNET.

Ако предположим, че Бог би използвал много по-ефективен алгоритъм, то възможно най-кратката комбинация от размествания е известна като „Алгоритъмът на Бог”. Съответно броят на разместванията, които са необходими в най-лошия случай, се нарича „Божествен брой”. И „Божественият брой” би трябвало да бъде 20.

Да, възможно е да се подреди кубчето на Рубик с 20 движения, независимо от това колко разбъркани са цветовете. Но изчисленията, подкрепени от тези математици, предполагат наличието на 43 квинтилиона стартови пермутации.

Алгоритъмът, чиито детайли могат да бъдат намерени на cube20.org, изглежда трябва да бъде запазен и предоставен за ползване на правителствата по света. Ако той може да изведе 20 движения, които да подредят нещо толкова сложно като кубчето на Рубик, то със сигурност ще може да покаже и какво трябва да се направи със социалното осигуряване, безработицата и приоритетизирането на потребителските заявки във Facebook.

Коментар