Чакълена батерия съхранява енергия

Една от най-честите критики към възобновяемите енергийни системи е, че тяхното производство е твърде променливо – зависи от капризите на времето. Най-новото постижение, което решава отчасти този проблем, е на изследователите от „Изентропик” в Кеймбридж, Англия. Те са създали гигантски батерии, пълни с чакъл и газ – аргон, съобщи GreenTech.bg.

Новият тип батерии могат да предоставят редица преимущества спрямо помпените ВЕЦ, които в момента се използват за съхранение на електроенергия, както и спрямо системите за съхранение чрез сгъстен въздух.

Чакълената система използва излишния капацитет, генериран от възобновяеми източници, за да загрява и сгъсти аргона и след това да го изпомпа през силоз, пълен с чакъл, с цел съхранение на енергия. Когато търсенето на ток нарасне, системата започва да работи в обратната посока, за да генерира електричество.

Според компанията, цялостната ефективност на системата е около 72% – 80%. Това е сравнимо с ефективността на помпените ВЕЦ, която е около 70% – 85%. Чакълените батерии обаче са много по-компактни и могат много по-лесно да бъдат инсталирани на сравнително равни площи в области с добър вятърноенергиен потенциал. Освен това се разполагат на много по-малко площ.

Подземният сгъстен въздух е друга технология за съхранение на енергия, но този подход изисква наличие на подземни пещери, които не винаги са налице там. Освен че може да се изгради навсякъде, чакълената батерия е сравнително евтина, защото не се нуждае от скъпи материали.

Коментар