Подготвят първия вероятностен процесор

Млада компания, основана от учени на Масачузетския технологичен институт, подготвя първия вероятностен процесор. Тестови варианти на чипа GP5 ще бъдат готови през 2013 година, съобщи theregister.com.

Новият процесор оперира с вероятности и не използва класическата булева логика. Зад проекта на компанията Lyric Semiconductor, основана през 2006 година, стои агенцията за военни хай-тек изследвания DARPA. Финансова поддръжка осигурява още фондът Stata Venture Partners.

Вероятностният процесор може да намери приложение в области, където традиционните процесори, работещи с единици и нули, не се справят добре. Учените са започнали проектиране на процесора из основи, променяйки базовия изчислителен елемент – транзистора.

Проектът цели да създаде чип, в който транзисторите-тригери са заменени от транзистори-реостати. Броят на протичащите през тях електрони ще указва вероятността, с която може да се случи едно или друго събитие.

Първият подобен транзистор е създаден от един от основателите на Lyric – Бен Вигода. В периода 2006-2007 г. компанията получава 18 милиона долара от DARPA, за да продължи разработките. По-късно учените получават още $2 милиона от Stata Venture Partners.

Някои съвременни изчислителни системи са способни да определят вероятността на едни или други събития. Те се използват във финансовата сфера, при търсене на уязвимости и спам. Процесорът GP5 обаче има по-големи възможности.

Един вероятностен процесор може да събира данни от няколко хиляди сървъра. Чип с няколко от новите транзистори е съизмерим по изчислителни възможности с интегрална схема от 500 транзистора-тригери. А система с хиляда вероятностни процесора ще осигури гигантска икономия на електроенергия, твърдят разработчиците.

GP5 се явява петият вид процесор за общо предназначение, наред с централния процесор (CPU), цифрово-сигналния процесор (DSP), графичния процесор (GPU) и програмируемите матрици (FPGA). Всеки от тях има собствена архитектура, логика и езици за програмиране. GP5 ще бъде оптимизиран за работа с вероятности и ще се програмира на езика PSBL (Probability Synthesis for Bayesian Logic), който се очаква да бъде предствен в края на 2010 г.

Коментар