Взеха YouTube на въоръжение срещу престъпността

Силите на реда от доста държави видяха в YouTube средство за разкриване на нарушения на закона. Някои откриват очевидни престъпления във видео материали, публикувани на сайта, а полицията в Англия наскоро разпространи в YouTube молба за помощ от родителите на жертва на убийство.
Детектив сержант Джордж Ласо от полицейския участък в град Хамилтън, Канада реши да разпространи в масмедиите видео материал, който показва двама издирвани за убийство мъже в момент, когато влизат в нощен клуб. Освен на местните телевизионни станции, той изпрати видеото и на YouTube.
Седмица след това полицейското разследване не се беше доближило до откриване на заподозрените. Въпреки това сержантът смята, че експериментът му не е безмислен. Имайки предвид колко често неговите синове посещават YouTube, той вярва, че и много други млади хора правят същото и могат да допринесат за идентифициране на лицата от видео материала. С
Ласо обаче си признава, че е допуснал неволна грешка, твърди nytimes.com. Тъй като главната компютърна система на полицейския участък не позволява достъп до YouTube, сержантът изпратил видеото от друг компютър, като използвал регистрацията на свои колеги.
Проблемът е, че колегите търсели в Интернет материали, съдържащи детско порно. По този начин Ласо неволно разкрил псевдонима, под който колегите му се регистрират в YouTube – jayjay551, и който по очевидни причини повече не може да бъде използван.

Коментар