BI в “облака” придобива реални измерения

Настъплението на „облачните“ приложения е факт, но BI приложенията „в облака“ носят възможно най-голяма полза от технологията – и от гледна точка на системите за бизнес анализ, и от гледна точка на SaaS технологиите. Този тренд ще продължи да се усеща все по-осезаемо на глобалния BI пазар, едновременно с неговото постепенно съживяване. Прогнозата е на IDC, която днес провежда у нас своята специализирана конференция за бизнес-софтуер "BI Roadshow 2010" в столичния хотел "Кемпински".

2009 година бе катастрофална за BI бизнеса, а пазарът няма да се възстанови по-рано от 2011-2012 г., анализира Томаш Слониевски, мениджър проучвания в IDC CEMA. Тенденцията важи със същата сила и в частност за България.

Добрата новина е, че сред намеренията на бизнеса за инвестиции присъстват сериозни планове за BI – бизнесът вижда тези инструменти като решаващи за „изплуване“ в новата бизнес среда. Сферите на финансовите услуги и търговията на едро и дребно най-много и най-активно ще инвестират в BI, добави още анализаторът. На пръв поглед може би изглежда изненадващо, че с най-крупни намерения в тази посока не са банковите и телеком дружествата, но това всъщност е обяснимо: те вече имат добре развита инфраструктура и са направили инвестиции в BI.

Ще нараства броят на служителите в организацията, имащи достъп до BI инструментите. Това е от голямо значение, защото до този момент практиката е с BI ресурсите да си служат само ограничен кръг мениджъри, което от своя страна ограничава ползите от бизнес-анализа.

Най-съществената част от инвестициите в системи за бизнес-анализи ще са насочени към т. нар. „dashboards“ – средства за визуализация и анализ, средства за съвместна работа, както и инструменти за отчетност.

Все повече ще наблюдаваме насочване към облачните системи – BI във вид на SaaS (софтуер като услуга), добави още експертът на IDC. В това отношение все още са налице големи притеснения за сигурността на чувствителната информация. Проблемът обаче не е непреодолим проблем. Напротив, ако има сериозни SLA споразумения, притесненията за сигурността могат да бъдат избегнати, добави Слониевски.

Кой в днешно време държи спестяванията си в дюшека? Няма такива хора – всички държим парите си в банката. На пръв поглед е шокиращо – та как така ще дадем най-ценното, което имаме, на някой друг да го пази?! Да, но днес ние знаем, че парите ни ще бъдат опазени най-добре в банка, а не под матрака“ – така Тимо Елиот, световноизвестен BI експерт, обясни основанията за насочване на бизнеса към използване на BI под формата на облачна услуга.

Действително данните, които BI системите обработват, са най-голямата ценност на бизнеса и всеки се бои за тях, обясни Елиот. Но подобно на личните спестявания тези данни могат да бъдат опазени най-добре там „навън“, в специализираната „банка“ за данни, а не „вътре“ в собствената територия, в собствения „матрак“.

Международният BI експерт подкрепи прогнозата, че все повече „редови“ служители на бизнес-организациите ще имат достъп до BI системите, максимизирайки положителния ефект от този вид решения. Съвсем закономерно това ще бъде съпроводено от постоянен стремеж към опростяване на интерфейсите за работа с бизнес-анализи, според Елиот.

„Сутрин се събуждаме, у дома сме, всичко е наред и прекрасно, а след това отиваме в офиса и о, ужас, започва титаничната борба с технологията – започва страшна мъка: всичко е толкова сложно и изисква толкова много усилие, за да извлечем данните, да направим анализа. Не е интуитивно. Сложността на интерфейса е най-честата причина за провал на BI проектите“, посочи Елиот.

„Колко от нас са ходили на обучение за това как се работи с търсачката на Google?“ – реторично попита той. Отговорът е красноречив: приложение, с което е лесно да се борави, въпреки неговата вътрешна сложност и огромни обеми данни, има успех и носи успех на тези, които го ползват. Именно затова една от най-големите промени, които ще се случат в скоро време в света на BI, е опростяването на начините за работа с тях.

Коментар