Изготвиха правила за кибер-сигурност на смарт-грида

Националният институт за стандарти и технологии в САЩ издаде първия набор насоки за кибер-сигурност на смарт-грида. Документът включва изисквания за сигурност на високо ниво, рамка за оценка на рисковете, оценка на опасностите за личната неприкосновеност в частните домове, както и допълнителна информация за фирмите и организациите.

Наборът ще се използва при изготвяне на стратегии за защита от атаки, зловреден код, каскадни грешки и други заплахи в процеса на модернизирането на електропреносната мрежа, съобщи GreenTech.bg.

Разработката е резултат от два официални публични прегледа и е фокусна точка на многобройни семинари и телеконференции през последните 17 месеца. Събрани в три тома, насоките са предназначени да улеснят специфичните за всяка отделна организация стратегии за кибер-сигурност на смарт-грид системите, като основните елементи са предотвратяване, разкриване, реагиране и възстановяване.

“Тези препоръчителни насоки са отправна точка за всеобщите национални усилия, които ще бъдат необходими за изграждане на безопасни, сигурни и надеждни смарт-мрежи, – заяви Джордж Арнолд, национален координатор в NIST за оперативна съвместимост на смарт-мрежите. – Те осигуряват техническа база за доставчиците на комунални услуги, производителите на хардуер и софтуер, доставчиците на услуги по управление на енергията и др. Прилагането във всяка организация на изискванията за кибер сигурността следва да се развива с напредването на технологиите и възникването на новите заплахи за сигурността на мрежата”.

Докладът защитава тезата за многопластов подход, наречен още „защита в дълбочина“. Заради разнообразието и постоянното развитие на заплахите за кибер сигурността, се препоръчва прилагане различни нива на сигурност.

Насоките дефинират 137 интерфейсни точки за обмен на данни или други видове взаимодействия в рамките на или между различните подсистеми на интелигентната електропреносна мрежа. Те са обособени в по една или няколко от общо 22 категории на базата на общи или сходни функционални и защитни характеристики.

Като цяло в доклада се разглеждат подробно 189 изисквания за сигурност от високо ниво, приложими или за целия смарт-грид, или за определени части от него, и свързаните с тях интерфейсни категории.

Коментар