Европа ще става още по-женска

Европейската комисия прие петгодишна стратегия за насърчаване на равенството между жените и мъжете. По-конкретно, стратегията има за цел да се използва по-добре потенциалът на жените, като с това се допринася за общите икономически и социални цели на ЕС. Тя превръща принципите, изложени в Хартата на жените на Европейската комисия, в конкретни мерки — от участие на повече жени в управлението на фирмите до борба с насилието, основаващо се на пола.

Междувременно ново проучване на Евробарометър сочи, че 87% от европейците подкрепят действията на ЕС за борба с домашното насилие. Всеки четвърти познава жертви на такова насилие.

„По отношение на равенството между половете Европа даде пример на света, като включи в Договора от Рим през 1957 г. принципа на „равен труд – равно заплащане“. Днес можем да направим същото по отношение на участието на жените във вземането на решения и борбата с насилието, основаващо се на пола“, заяви Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия, комисар по правосъдието, основните права и гражданството.

„За да задвижи отново машината на растежа, Европа трябва да използва по-добре талантите на жените. В миналото не бях застъпник на квотите за жени за висши фирмени постове, но предвид общата липса на напредък в тази област, може би трябва в бъдеще да обмислим инициативи на европейско равнище. Планирам да се срещна през пролетта на 2011 г. с директорите на големи европейски компании, котирани на борсата, за да обсъдим ситуацията и възможностите за активно саморегулиране. В зависимост от резултата от този диалог с бизнес средите ще преценя необходимостта от по-нататъшни инициативи през 2012 г.”, каза Рединг.

Стратегията за равенство между половете съдържа редица действия, основани на пет приоритета: икономика и трудов пазар; равно заплащане; равнопоставеност във висшите длъжности; борба с насилието, основаващо се на пола, и насърчаване на равенството между половете отвъд границите на ЕС.

Комисията ще подготви ежегоден диалог на високо равнище за равенството между половете, в който ще участват Европейският парламент, председателствата на Съвета, европейските социални партньори и гражданското общество, за да се направи оценка на изпълнението на стратегията.

Постиженията на ЕС в областта на равенството между жените и мъжете помогнаха за подобряване на живота на много европейски граждани. Налице са някои обнадеждаващи последни тенденции: повече жени участват на трудовия пазар (близо 60% средно в ЕС спрямо 52% през 1998 г.) и има подобрение в образованието и обучението. Младите жени (20-24 години) представляват 59% от завършилите висше образование в ЕС.

Въпреки това в много области продължават да съществуват неравенства между половете. На трудовия пазар има по-голям брой жени в по-ниско заплатените сектори, а по-малък брой на ръководни длъжности. Заради майчинството процентите на заетост при жените са ниски: жените предприемачи съставляват само 33,2% от самозаетите. Освен това жените отделят повече часове от мъжете на домашни задължения, които не са заплатени.

Коментар