Приеха важен доклад за авторското право

Европейският парламент прие изключително важен доклад за нуждата от координирани правила и действия за опазване на интелектуалната собственост в рамките на ЕС. Т.нар. Gallo Repor, представен от Мариел Гало, бе приет с 328 гласа "за", 245 "против" и 81 "въздържали се", съобщиха от ПРОФОН.

Докладът призовава Европейската комисия да предложи законодателство, което ще положи основите на план за действие от страна на правителствата на страните-членки на ЕС за ограничаване на нарушенията върху правата на интелектуална собственост, както онлайн, така и "офлайн".

„Нелегалното споделяне на защитено съдържание е огромен проблем за икономиката в страните от ЕС, работните места, приходите на индустрията и самите правителства”, коментираха от евро парламента.

Световната музикална индустрия в лицето на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и Българската асоциация на музикалните продуценти (национална група на IFPI у нас), приветства силната подкрепа на доклада.

„Днес парламентът изпрати ясен сигнал към Европейската комисия, че е нужен по-силен и по-координиран подход към развитието и опазването на правата на креативните индустрии в Европа”, коментира Франсез Муур, изпълнителен директор на IFPI.  “Пиратството е голяма заплаха за работните места в Европа и явна пречка срещу развитието на легалните модели в разпространението на музика, книги, филми, както и в други сектори. Парламентът осъзна и прие, че правителствата не могат да стоят безучастни пред тази заплаха”, каза още Муур.

Представителите на парламента предлагат да бъдат премахнати бариерите пред единния дигитален пазар чрез приемане на лицензи за авторски права в целия Европейски съюз за продукти като музика, книги и филми.

„Европейският парламент прави решителна крачка към въвеждане на общи европейски правила за предприемане на мерки за прилагане на по-ефективна защита на интелектуалната собственост, особено в интернет. Българската асоциация на музикалните продуценти приветства ясната позиция в подкрепа на креативния сектор, която представителите на европейския парламент декларираха с гласуването на доклада”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на БАМП.

По-рано тази година независимата консултантска компания Tera публикува статистика, според която цената на това да не бъде ограничавано пиратството би била над 1.2 млн. изгубени работни места и над 240 милиарда евро изгубени възнаграждения в креативните индустрии до 2015 г. Само за 2008 г., заради пиратството, в големите креативни индустрии са изгубени над 185 хиляди работни места и над 10 милиарда евро като възнаграждения.

Секторите, свързани с музика, книги и филми, постоянно преобразяват бизнеса си, за да могат да предлагат творческото съдържание в интернет. Съществуват над 400 легални онлайн музикални услуги, от които над 250, работещи в Европа, които предлагат в интернет над 12 милиона песни. Докато инвестициите в тези нови услуги растат постоянно, те са под пагубното влияние на огромните размери на проблема с дигиталното пиратство, посочиха от ПРОФОН.

Коментари по темата: „Приеха важен доклад за авторското право”

добавете коментар...

  1. Опаа

    Гладът развива Мозъкаааа! Хахахаха. Така е било и в първобитния строй, така е и сега – ако си глъм, гладуваш! Ще раберат, че има нещо гнило, ама си требва ГЛАААД!

Коментар