2/3 от гледаните в ЕС телевизии са европейски

Две трети от гледаните в Европа телевизионни програми са с европейски произход, съгласно публикуван днес доклад на ЕК за периода 2007-2008 г. Телевизионните оператори в ЕС отделят средно 63% от своето ефирно време за програми, създадени в ЕС, а 35 % – за независими произведения от европейски продуценти.

На всеки две години Комисията публикува доклад относно популяризирането в целия ЕС на европейски произведения по телевизията, което представлява една от целите на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги (АВМУ). Документът съдържа правила относно минималния дял на произведенията, създадени в ЕС или от независими европейски продуценти, в програмите на всички европейски телевизионни оператори.

АВМУ задължава държавите-членки да гарантират, че минимум 50% от програмното време се падат на европейски произведения и 10% или от програмното време, или от програмния бюджет на телевизионните оператори да са посветени на независими продукции.

Докладът показва, че в ЕС делът на европейските произведения в телевизионното програмно време е средно 62,6% през 2007 г. и 63,2% през 2008 г. Този дял варира за различните държави от 27,9% до 85%. У нас е на ниво 55,6% и за двете години.

По телевизионните канали в повечето държави-членки са показвани повече европейски произведения отколкото изисквания минимум съгласно правилата на ЕС.

Средният дял на произведенията на независими продуценти в програмното време във всички държави-членки е 35,3% през 2007 г. и 34,1% през 2008 г., като варира за различните държави от 10,9% до 62,3%. В България е 25,2%.

Делът в програмното време на новите европейски произведения от независими продуценти (излъчвани не по-късно от пет години след тяхното създаване) остана на високо равнище: съответно 63% и 62,4% през 2007 г. и 2008 г.

От края на 2009 г. насам по линия на АВМУ се призовава за популяризиране на европейските произведения и при услугите по заявка (например видеопрограми по заявка и catch-up TV, т.е. възпроизвеждане на запис от вече излъчени телевизионни програми), без да се определя конкретен минимум за това. Чрез директивата, операторите на услуги по заявка се насърчават да подпомагат европейските произведения или с финансово участие в тяхното създаване и придобиване на правата върху тях, или чрез улесняване на достъпа на потребителите до тях.

Коментар