ИСУН става публично достъпна до месец

Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) най-вероятно ще стане публично достъпна за всички граждани на страната. Новината съобщи Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, по време на кръгла маса, посветена на програмата EUGA.

В момента ИСУН има предимно контролна функция – там се отразява какво е направено, от кого и какво е платено. Налице е обаче нова идея, по която се работи отскоро – част от системата ИСУН да стане публична, разкри Дончев.

Това ще означава да бъдат достъпна за широката общественост всичката информация, която не съдържа чувствителни лични данни и данни, които представляват търговска тайна. Всичко останало ще е публично достъпно в интернет.

Министър Дончев изрази надежда, че излизането онлайн на тази система ще стане до месец. Всички граждани на страната, които по една или друга причина се интересуват от развитието на проектите с европейско финансиране у нас, ще могат да проверяват и сверяват това, което самите те знаят и виждат с това, което е записано в документите.

Така могат да се открият големи разминавания, например, ако някой забележи, че даден реализиран проект представлява едно нещо, а в документите е записано съвсем друго. Ходът ще е ефективна мярка за граждански контрол на изпълнението на проектите с европейско финансиране, убеден е Дончев.

Коментар